Afbeelding

Hoogste punt Noabershof op ‘n Esch

Algemeen

RIJSSEN - De ‘Noabershof op ‘n Esch’ aan de Wilhelminastraat in Rijssen bestaat uit twaalf woningen en een gemeenschapshuis. De bouw van de Noabershof vordert gestaag en het hoogste punt is inmiddels bereikt. De toekomstige 23 bewoners hopen hun woning nog dit jaar te kunnen betrekken. Er komen hier zowel oudere alsook jongere mensen te wonen.

“Wij zijn er heel trots op dat we een grote verscheidenheid aan leeftijden hebben binnen ons hofje, van 2 jaar tot 85 jaar. Dit is een mooie afspiegeling van de maatschappij. We zijn geen seniorenhof en geen zorgwoningen”, vertelt toekomstig bewoner Pieter Veldman. Net als de andere toekomstige bewoners hoopt hij dit jaar nog in de Noabershof te wonen. Veldman gaat verder: “Wij zijn gewone gezinnen die de kans hebben gekregen om een nieuwe woning te bouwen op een unieke plek waarbij we omzien naar elkaar. Wat vroeger zo gewoon was; dat je klaar stond voor een ander, willen wij dit een nieuw leven inblazen. Iets wat de standaard zou moeten zijn, willen we herintroduceren.” Hij geeft aan dat het voor iedereen best even wennen is maar dat er een natuurlijke houding naar elkaar ontstaat. “Uit ervaring weten mijn vrouw en ik hoe goed het is als je noabers om je heen hebt.”

CPO-project

In december 2018 werd het zogenoemde CPO-project (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap) opgestart. “We trekken nu dus meer dan 2,5 jaar met elkaar op. Eerst hebben we de architect BDC opdracht gegeven om het plan uit te werken en ons te begeleiden in de bestemmingsplan wijziging en de bouwvergunning. In een later stadium hebben wij ook de aannemer HAASE opdracht gegeven. Wij zijn dus zelf de projectontwikkelaar geworden. Door zo intensief met elkaar samen te werken voelt het alsof we al jaren buren zijn.” Derk Vosgezang (teven toekomstig bewoner) zegt het zo: “Ik ben met jullie allemaal al meer buren dan de mensen waar ik ruim twaalf jaar naast woon.” In dit proces is volgens Veldman veel moeite gestoken en er zijn veel hoogte- maar ook dieptepunten geweest wat hen als noabers nog meer verbonden heeft.

Eén zijn met de buurt

Er is heel bewust gekozen voor twee ingangen. Noabershof op ‘n Esch is toegankelijk via zowel de ingang aan de Wilhelminastraat als die aan de Johannes Vermeerstraat. “Wij wonen straks tussen twee straten en twee gebouwen in. Wij willen één zijn met de buurt, die ook welkom is in ons hofje. Mede daarom is ook de samenwerking gezocht met ViaVie Welzijn om activiteiten te ontwikkelen die juist ook voor de buurt zijn. Noabers voor elkaar maar ook voor de hele buurt. Wij zijn erg dankbaar dat we met de gemeente tot overeenstemming zijn gekomen om op deze locatie te bouwen. Ik denk dat dit ook voor de gemeente Rijssen-Holten een heel mooie pilot is geweest om dit in de toekomst vaker uit te werken. Het maatschappelijk belang van dit levensloopbestendig wonen en het omzien naar elkaar zijn belangrijke aspecten. Mede doordat mensen vaker tot op hoge leeftijd zelfstandig wonen.”

Tekst: Jenny ter Harmsel

Afbeelding
De Lantaarn op stoom met The Doors Undercoversessie 2 uur geleden
Afbeelding
Fundatie-Fusion in het Kulturhus in Holten 3 uur geleden
Afbeelding
FC Twente pakt thuis 2-0 zege tegen FC Utrecht 25 jan, 12:27
Afbeelding
Zaalvoetballers Excelsior'31 onderuit bij koploper ZVV Ede 24 jan, 18:40
Afbeelding
Scrum brengt folkmuziek naar Rijssen 23 jan, 19:32
Afbeelding
Julia Seppenwoolde derde op NK Indoor Junioren D 600m 23 jan, 10:49
Afbeelding
Groen licht voor nieuwbouw ING-bank 23 jan, 07:48
Afbeelding
Apotheek Rijssen Noord opent maandag 23 januari haar deuren 22 jan, 20:08