<p>De legionellabacterie. Deze kan grote gezondheidsklachten veroorzaken. Gelukkig kunnen we besmetting relatief eenvoudig voorkomen.</p>

De legionellabacterie. Deze kan grote gezondheidsklachten veroorzaken. Gelukkig kunnen we besmetting relatief eenvoudig voorkomen.

Pas op voor legionella enkele handige tips

TWENTE -  Deze zomer zijn veel mensen weer op vakantie. Wanneer je een tijdje van huis bent, is het belangrijk om ook even stil te staan bij het risico van legionella.

De bacterie legionella pneumophila kan in mensen de veteranenziekte veroorzaken; dit is te herkennen aan hoofdpijn, spierpijn, gevolgd door longontsteking met hoge koorts. De ziekte kan ernstige gevolgen hebben. Oudere lezers zullen zich nog de legionellaramp in 1999 herinneren. Ruim 300 mensen raakten besmet, 32 overleden uiteindelijk. Sindsdien is er meer aandacht voor dit risico. De bacterie voelt zich thuis in warm, stilstaand water. Onder meer leidingen voor de douche en kraan zijn vatbaar; wanneer er water tussen de 25 en 45 graden door stroomt kan de bacterie er groeien. Onder meer de Twentse woningcorporaties geven als advies om bij langer dan een week van huis zijn de douche en kranen twee minuten door te laten stromen. Dompel de douchekop onder in een emmer water om deze te reinigen. Hebt u een tuinslang? Laat deze na gebruik leeglopen of spoel water uit de slang zonder te vernevelen.

Meer berichten