Afbeelding

Honden op schommel en glijbaan

Algemeen

HOLTEN - Dat niet alleen kinderen van speeltuinen houden, blijkt wel in de achtertuin van Anke Beeftink. Daar aan de Deventerweg 68 in Holten heeft ze een grote weide ingericht met verschillende speelattributen. Niet voor kinderen, maar voor honden! Zij ravotten op het springkussen, glijbaan, schommel en nemen een duik door een van de buizen of in het zwembadje. 

Hondenspeeltuin De Bonte Hond is vijf jaar geleden eigenlijk bij toeval ontstaan, geeft Anke aan. Er liep eerst een paard in de wei, maar door operaties kon Anke hier niet meer op rijden. “En met de honden de Holterberg op, zat er ook niet in.” Het paard ging weg en in de wei werden wat speelattributen neergezet zodat de honden wat te spelen hadden. “Vrienden vonden dit erg leuk: ‘Misschien kun je een keer open huis houden? Dan kan iedereen komen kijken’.”

Inmiddels zijn drie weilandjes samengevoegd en kunnen honden gebruikmaken van verschillende speeltoestellen. “Honden vinden het heerlijk om achter elkaar aan te rennen. Maar ook de trampoline en luchtkussen zijn in trek.” 

De naam Bonte Hond komt van haar voormalige trouwe metgezel Diesel, een bonte Hollandse schapendoes. “Diesel vond iedereen leuk en iedereen vond Diesel leuk. Een echte gastheer.” 

Door de komst van andere honden naar de speeltuin zag Anke het verschillende gedrag van de dieren en hoe baasjes hierop reageerden. Ze begon zich hierin te verdiepen en ging diverse cursussen volgen met als uiteindelijk resultaat haar eigen hondenschool HTC My Buddy. Nu geeft ze individuele concepttrainingen. “Ik kijk naar de karaktereigenschappen en probeer naar voren te halen wat je graag zou willen zien.” In de speeltuin merkt ze het ook. Eigenaren reageren vaak op een verkeerde manier op gedrag waardoor ze juist het tegenovergestelde bereiken. “Als een hond tegen je opspringt en je roept ‘laag!’, dan denkt de hond juist dat wat hij aan het doen is ‘laag’ heet en gaat dan juist door.” Zij geeft tijdens de trainingen uitleg hoe het dan wel moet. 

De speeltuin is drie ochtenden in de week geopend. Aanmelden gaat via de Facebookpagina van hondenspeeltuin De Bonte Hond. “Niet alle honden kunnen bij elkaar. Ik maak daarom van tevoren een indeling.” De entree is voor eenmalig gebruik 3 euro en wie vaker komt, betaalt 2 euro per keer. HTC My Buddy is ook te vinden op Facebook.

Afbeelding
Juf Braaksel en de Magische ring 4 uur geleden
Afbeelding
Lintjesregen gemeente Rijssen-Holten 2024 9 uur geleden
Afbeelding
Laatste schooldag van CSG Reggesteyn FOTO's 11 uur geleden
Afbeelding
Voorjaarsschoonmaak 12 uur geleden
Afbeelding
De Nationale Molendag 13 uur geleden
Afbeelding
Duik in de wereld van het water tijdens Twentse Waterweken 25 apr, 19:42
Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 25 apr, 18:11
Een groot oranjefeest wordt het zaterdag 27 april tijdens Koningsdag in het Volkspark en de Evenementenweide. (Foto: droneaanhuis)
Rijssen en Holten kleuren oranje 25 apr, 13:41