Afbeelding

‘We zijn er heel blij mee! Het is te gek!’

Algemeen

RIJSSEN - “Dit is toch veel te gek! Dat had beslist niet gehoeven!”, reageert Heleen Sloot verbaasd. Bij haar aan de voordeur aan de Haarspit in Holten staat een delegatie en enkele buren in de regen. Wethouder Ben Beens overhandigt de Beste Buur Bokaal die ze net heeft gewonnen. Ze haalt haar man Henne erbij om het samen te vieren.

Het was vorige week zaterdag Burendag. Voor onder meer gemeente Rijssen-Holten, ViaVie Welzijn, De Goede Woning en Viverion het moment om de beste buur in het zonnetje te zetten.

De omwonenden zijn het erover eens. Zo’n goede buur hebben ze nog nooit eerder gehad. Ze kreeg dan ook maar liefst tien nominaties. “Je staat voor iedereen klaar”, zegt een van hen. “Ook met wat lekkers.”

Voor Ben Beens waren de nominaties erg bijzonder. “Ik dacht: wat kun je als buur nog meer doen?” Voor hem een terechte winnares.


Net als iedereen, woont het stel nog maar kort in deze nieuwe straat. Tussen voornamelijk jonge gezinnen. “Het is beter een ander te helpen dan zelf geholpen te worden, zei m’n moeder altijd”, zegt Heleen. “We wonen in een geweldige straat.”

Naast de bokaal van beste buur, ontving het echtpaar ook een cheque van 200 euro en eentje van 300 euro om te gebruiken voor de hele buurt. “We zijn er heel blij mee! Het is echt veel te gek!”

Ben is jurylid: “We zien alleen de nominaties. Dus geen adres. Hierdoor kunnen we een zo eerlijk mogelijke keuze maken.” Het was volgens hem best lastig een winnaar te kiezen uit alle 21 nominaties. “Maar de eerste en tweede prijs sprongen er voor ons wel uit.”

Een greep uit de reacties: “Ze doet altijd spelletjes en ze staat voor iedereen klaar. Ik kan daar altijd terecht als mijn ouders weg zijn en dan is het daar gezellig en bij sinterklaas koopt Heleen ook extra cadeautjes.” “Zij staat werkelijk altijd voor ons klaar. Ze rijdt me naar het ziekenhuis, kookt wekelijks voor ons en past op onze kinderen. Een gouden buur!” “Heleen is altijd vrolijk en staat altijd klaar om buren te helpen. Zo past ze regelmatig op kinderen en kookt ze voor buren die hulp kunnen gebruiken. Ze leeft erg met iedereen mee.” “Ze is de lieve oma van de buurt en staat voor werkelijk iedereen klaar.”


Daarvóór werd de tweede prijs aan de Stroekeld in Rijssen uitgereikt aan Jeroen en José Wessels. Zij wonnen als ‘Buren in de Spotlights’ een cheque van 100 euro. De jury vond het erg bijzonder dat ze zoveel betekenen voor de buurt. Terwijl ze zelf werken en een jong gezin hebben.

“Dat is toch vanzelfsprekend. Een kleine moeite!”, zegt José verbaasd. Wethouder Ben Beens feliciteert ze met de prijs. “Het lijkt voor jullie vanzelfsprekend, maar dat is het zeker niet.” Een van de reacties: “Ze wonen nu zo’n 5 jaar vlak naast ons. Vanaf het begin kon je merken dat ze een fijne buurt heel belangrijk vonden. Als er iets te tillen valt, of gedaan moet worden voor vluchtelingen, staat Jeroen gelijk klaar. Heb ik last van mijn rug, Jeroen tilt mijn boodschappen. José leeft ook erg met de buren mee. Zij zal als eerste een appje schrijven over een cadeautje voor een pasgeboren baby’tje. Zij brengt spontaan de overbuurvrouw, die jong weduwe is geworden, koekjes of een stuk taart.”

Jeanet Overbeek van de Goede Woning: “Eigenlijk vinden wij iedereen een winnaar die genomineerd is. Het is heel bijzonder alle verhalen te horen. De genomineerden hebben vaak niet in de gaten hoeveel ze voor een ander betekenen.”

Afbeelding
Zomerserie orgelconcerten in de Schildkerk 27 mei, 17:49
Afbeelding
H. Dionysiuskerk is open tijdens Open Kerkendag 27 mei, 07:55
Afbeelding
s.v. Rijssen met 2-0 onderuit in wedstrijd tegen RSKV Bornerbroek 26 mei, 19:53
Afbeelding
Oproep voor 'krakersrellen' van zwembad De Koerbelt 26 mei, 17:55
Afbeelding
Geslaagd weekend voor SVOD turnsters in België 26 mei, 15:54
Afbeelding
Canon Rijssense kerken staat online 26 mei, 11:50
Afbeelding
'Ons Vermaak' houdt jeugdviswedstrijden 26 mei, 09:50
Afbeelding
Hele buurt wil lindebomen Haarstraat juist kappen 26 mei, 08:03