De Pelmolen in Rijssen en molen De Hegeman in Dijkerhoek zijn te bezichtigen tijdens de Nationale Molendag op 11 mei.
De Pelmolen in Rijssen en molen De Hegeman in Dijkerhoek zijn te bezichtigen tijdens de Nationale Molendag op 11 mei.
POLL

Kom genieten van hoe molens werken

Historie

RIJSSEN/HOLTEN - Zowel de Pelmolen in Rijssen als de Dijkerhoekse molen De Hegeman zijn zaterdag 11 mei te bezichtigen tijdens Nationale Molendag. 

Geniet van de draaiende molens en neem een kijkje binnen. Molenaars zijn aanwezig om uitleg te geven over hoe de molens werken. Zij zijn helemaal verknocht aan de molens en weten precies hoe alles draait. Techniek van vroeger, zonder computers. In Dijkerhoek is zelfs een oude motor aanwezig wanneer de wind het laat afweten.

Bij de Pelmolen is het daarnaast mogelijk om een tochtje met de Enterse zomp Regt door Zee te maken. Er wordt van 11.00 tot 16.00 uur elk half uur gevaren. Volwassenen betalen 2 euro en kinderen 1 euro. Er worden gratis muntjes verstrekt voor toegang tot het Ontdek & Doe Centrum in Enter. 

De Pelmolen Ter Horst opent om 10.00 uur. Iedereen is dan welkom om er een kijkje te nemen. Hoe draait zo’n molen en hoe wordt deze onderhouden?

In Dijkerhoek kan men van 13.00 tot 16.00 uur een bezoek brengen aan de Dijkerhoekse Molen ‘De Hegeman’. Naast de mooie verhalen van de molenaars, kunnen bezoeker naar boven klimmen in de molen. Om van het uitzicht te genieten. 

Daarnaast is er een gezellige streekmarkt rondom de molen met speciaalbier, zuivel, brood, gebak en cadeauartikelen. Er worden verse pannenkoeken gebakken en verkocht. 

Oldtimerclub Dijkerhoek stelt oude brommers en tractoren tentoon. 

Voor de kinderen wordt een leuk spel gehouden en er is ook een springkussen. Ook kunnen ze een eigen windmolen knutselen.

Pelmolen

Op de begane grond in de olieslagerij maakten de molenaars olie van kool- en lijnzaad. Bij gunstige harde wind maakten ze op de derde verdieping in de pellerij gort van gerst. 

De molen had een gunstige ligging aan de rivier en aan het doorgaande karrenpad. Daardoor kon de Pelmolen producten aan heel oost-Nederland én tot Groningen leveren. 

De molen is te vinden aan het Pelmolenpad 9a in Rijssen. 

Molen De Hegeman

In buurtschap Dijkerhoek staat aan de Dijkerhoekseweg De Diekerhookse Mölle De Hegeman.

Op 4 februari 1890 krijgt de weduwe van Hendrik Jan Klein Baltink vergunning om in Dijkerhoek een windkorenmolen annex bakkerij te laten bouwen. De bouw wordt opgedragen aan de Fa. F. ten Zijthoff & Zn. in Deventer, de bekendste molenmaker in Oost-Nederland uit die tijd, die vele molens gebouwd heeft. In 1890 zijn er molens voor afbraak te koop, vaak tegen een zeer zacht prijsje. Volgens overlevering koopt Ten Zijthoff een Zuid-Hollandse poldermolen, die door hem als korenmolen herbouwd wordt. De gedemonteerde molen zou per schip naar Deventer vervoerd zijn en met paard en wagen naar Dijkerhoek.

POLL

Welke molen bezoek jij op Nationale Molendag?

De Hegeman

De Pelmolen

Geen van beide

Allebei

Een tenue van FC Twente en deelname aan het eindtoernooi zijn enkele van de te winnen prijzen.
Straathoekwerk doet mee aan de FC Twente Cup 14 uur geleden
Edwin en Marc Burggraaff van Tip Top Design. "Schuifwanden voor de berging en zwevende wandmeubels zijn op dit moment populair.”
Sterk in maken kast en schuifwand 20 uur geleden
Afbeelding
Julia Seppenwoolde wint Johan Knaap Games 800m 22 uur geleden
Mango Mobility Almelo is specialist op het gebied van mobiliteitsproducten. Ontdek het brede assortiment in de showroom.
Mango Almelo viert 12,5-jarig jubileum gisteren
Afbeelding
Meikeverrit weer een groot succes FOTO'S 24 mei, 17:49
Emmens: "Help mee om de plannen van het windpark Vletgaarsmaten af te blazen."
Verontrust over komst grote windturbines 24 mei, 16:06
Afbeelding
Kennis & Inspiratiesessie voor Ondernemers 24 mei, 15:46
Henk Nijkamp (CDA): “Wat ons betreft moeten er op deze plek helemaal geen windmolens komen! Ze staan te dicht bij woonwijk De Liesen en de nieuwbouw van scholengemeenschap De Waerdenborch.”
Nijkamp: windplan op pauze zetten? 24 mei, 13:42