De vrijwilligers van het RepairCafé repareren elke tweede donderdag van de maand weer ingebrachte spullen.
De vrijwilligers van het RepairCafé repareren elke tweede donderdag van de maand weer ingebrachte spullen.

Repair Café draait weer in Oude Plus

Algemeen

RIJSSEN - Het was meteen alweer een gezellige drukte bij het Repair Café in de Oude Plus aan de Roelf Bosmastraat in Rijssen. De vrijwilligers waren op de tweede donderdag van september druk in de weer om alles weer in orde te maken na een lange tijd gesloten te zijn vanwege corona. 

De eerste klanten kwamen ook direct weer binnengelopen met allerhande defecte elektrische apparaten of met kleding die men wilde laten herstellen. Eén van de naaisters, Corrie van Dalen, had deze middag een dubbelrol omdat ze tevens en middagje gastvrouw was. “Binnenkort komt er een nieuwe gastvrouw, Marian van de Noort. Zij volgt Dinie Poortman op die dit een aantal jaartjes heeft gedaan. Nu voorzie ik iedereen even van koffie en wijs ik mensen de plaats om te wachten.”

Druk in de weer

De heren Jan Koster en Peter Veldman bekeken samen een binnengebrachte wasemkap en Jan Tijhaar was druk in de weer met een boormachine. Later bleek dat zowel de wasemkap als de boormachine niet (direct) te repareren waren. “Een bepaald onderdeeltje is defect, maar misschien is dit nog te bestellen, dan zou ik deze boormachine nog wel kunnen maken”, meent Tijhaar. Veldman boog zich daarna over een elektrische broekpers waar de eigenaar wel heel verknocht aan was omdat hij niet zo goed kon strijken. “Zo’n ideaal ding, de broeken komen er gesteven en gestreken weer uit. Geen idee of zo’n apparaat nog te koop is.”

Tweede leven

Bij het Repair Café vinden zowel vrijwilligers als klanten dat (kleine) apparaten, kleding en dergelijke een tweede leven verdienen in deze toch al wegwerpmaatschappij. “Als het dan echt niet meer gemaakt kan worden, koop ik wel een nieuwe”, oppert een mevrouw die een parketboener meebracht die al een half jaar stuk was. “Ik ben blij dat men hier weer open is.” Duurzaamheid en zorg voor het milieu staat wat dit betreft hoog in het vaandel.” De vrijwilligers gaven aan dat niet altijd alles gerepareerd kan worden maar dat ze toch redelijk wat apparaten weer aan de praat krijgen.

Gratis

Daarnaast is de opzet van dit Repair Café voor onder andere mensen met een smalle beurs. De reparatie is gratis en men kan er op wachten en tussentijds een lekker kopje koffie of thee nuttigen aan de grote stamtafel. Er is een giftenpot waarvan de opbrengst weer bestemd is voor gereedschap en ander materiaal om de benodigde reparaties uit te kunnen voeren. Het Repair Café is elke tweede donderdag van de maand geopend van 14.00 uur tot 16.30 uur. 

Afbeelding
Juf Braaksel en de Magische ring 4 uur geleden
Afbeelding
Lintjesregen gemeente Rijssen-Holten 2024 9 uur geleden
Afbeelding
Laatste schooldag van CSG Reggesteyn FOTO's 12 uur geleden
Afbeelding
Voorjaarsschoonmaak 12 uur geleden
Afbeelding
De Nationale Molendag 14 uur geleden
Afbeelding
Duik in de wereld van het water tijdens Twentse Waterweken 25 apr, 19:42
Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 25 apr, 18:11
Een groot oranjefeest wordt het zaterdag 27 april tijdens Koningsdag in het Volkspark en de Evenementenweide. (Foto: droneaanhuis)
Rijssen en Holten kleuren oranje 25 apr, 13:41