Fractievoorzitter Erik Alberda (Gemeentebelang) doet voorstellen om de lichtvervuiling tegen te gaan. Reclameverlichting kan volgens hem een groot deel van de nacht uit.
Fractievoorzitter Erik Alberda (Gemeentebelang) doet voorstellen om de lichtvervuiling tegen te gaan. Reclameverlichting kan volgens hem een groot deel van de nacht uit. Foto: jan Joost

GB wil lichtvervuiling in Rijssen-Holten tegengaan

Algemeen

RIJSSEN - Gemeentebelang Rijssen-Holten wil de lichtvervuiling in de gemeente aanpakken. Daartoe diende fractievoorzitter Erik Alberda donderdagavond tijdens de raadsvergadering een voorstel in om de Reclamenota op dat punt aan te passen.

Alberda zei dat de verlichting uit kan tussen 23.00 uur en 7.00 uur. Volgens hem was het aanlichten van reclameobjecten lichtvervuiling wat nadelige gevolgen heeft voor de natuur.

Hij stelde voor om het aanlichten van objecten te verbieden van ‘s avonds 7 tot ‘s morgens 7 uur. CDA-fractievoorzitter Rinder Ekhart wilde weten of GB had nagedacht over de gevolgen van zijn plannen voor de veiligheid en het veiligheidsgevoel. SGP-fractievoorzitter André Scheppink wilde weten of de ondernemers over deze maatregel geraadpleegd waren. VVD-raadslid Bart Jan van den Berg vroeg of Alberda onderzoek had gedaan naar de effecten van de lichtmaatregel. Alberda liet weten vooral lichtvervuiling te willen tegengaan en elektriciteit te besparen. De goede bedoelingen van het GB-voorstel werden door alle partijen gedeeld, maar het aanpassen van de Reclamenota zonder overleg met de betrokken ondernemers was voor de andere partijen nu een stap te ver. 

Afbeelding
Juf Braaksel en de Magische ring 41 minuten geleden
Afbeelding
Lintjesregen gemeente Rijssen-Holten 2024 5 uur geleden
Afbeelding
Laatste schooldag van CSG Reggesteyn FOTO's 8 uur geleden
Afbeelding
Voorjaarsschoonmaak 8 uur geleden
Afbeelding
De Nationale Molendag 10 uur geleden
Afbeelding
Duik in de wereld van het water tijdens Twentse Waterweken 22 uur geleden
Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement gisteren
Een groot oranjefeest wordt het zaterdag 27 april tijdens Koningsdag in het Volkspark en de Evenementenweide. (Foto: droneaanhuis)
Rijssen en Holten kleuren oranje 25 apr, 13:41