Fractievoorzitter Erik Alberda (Gemeentebelang) doet voorstellen om de lichtvervuiling tegen te gaan. Reclameverlichting kan volgens hem een groot deel van de nacht uit.
Fractievoorzitter Erik Alberda (Gemeentebelang) doet voorstellen om de lichtvervuiling tegen te gaan. Reclameverlichting kan volgens hem een groot deel van de nacht uit. Foto: jan Joost

GB wil lichtvervuiling in Rijssen-Holten tegengaan

Algemeen

RIJSSEN - Gemeentebelang Rijssen-Holten wil de lichtvervuiling in de gemeente aanpakken. Daartoe diende fractievoorzitter Erik Alberda donderdagavond tijdens de raadsvergadering een voorstel in om de Reclamenota op dat punt aan te passen.

Alberda zei dat de verlichting uit kan tussen 23.00 uur en 7.00 uur. Volgens hem was het aanlichten van reclameobjecten lichtvervuiling wat nadelige gevolgen heeft voor de natuur.

Hij stelde voor om het aanlichten van objecten te verbieden van ‘s avonds 7 tot ‘s morgens 7 uur. CDA-fractievoorzitter Rinder Ekhart wilde weten of GB had nagedacht over de gevolgen van zijn plannen voor de veiligheid en het veiligheidsgevoel. SGP-fractievoorzitter André Scheppink wilde weten of de ondernemers over deze maatregel geraadpleegd waren. VVD-raadslid Bart Jan van den Berg vroeg of Alberda onderzoek had gedaan naar de effecten van de lichtmaatregel. Alberda liet weten vooral lichtvervuiling te willen tegengaan en elektriciteit te besparen. De goede bedoelingen van het GB-voorstel werden door alle partijen gedeeld, maar het aanpassen van de Reclamenota zonder overleg met de betrokken ondernemers was voor de andere partijen nu een stap te ver. 

Inmiddels is het fietsenrek in de Manzessteeg al weggehaald. Dit stond achter de brandtrap.
Fietsen blokkeren doorgang Manzessteeg 43 minuten geleden
Excelsior'31 en Sportclub Rijssen willen twee bestaande trainingsvelden omzetten naar kunstgras. Voor het veld van Sportclub Rijssen moet de KNVB eerst goedkeuring geven.
Twee velden omzetten naar kunstgras 15 uur geleden
Vanuit zijn luie stoel vertelt de heer Tenkink hoe hij de eerste klant in Twello werd.
Al 25 jaar genieten van Gotink Maaltijden 17 uur geleden
Afbeelding
Après-ski in Hoge Wal met Shantykoor Riessen 21 uur geleden
De voortuinen van de flexwoningen aan de Industriestraat in Holten zijn inmiddels voorzien van planten. Alles wordt klaargemaakt, zodat de eerste huurders er binnenkort kunnen gaan wonen.
Meer flexwoningen voor Holtenaren 23 uur geleden
Afbeelding
Norah Rijssen opent weer na een grote verbouwing gisteren
Ontwerp van Palazzo
Palazzo is de grootste logistieke architect van het jaar 2023 22 feb, 07:57
Nederland, Amsterdam, 16 februari 2021?Michel Krielaars, journalist?Foto: Merlijn Doomernik?Alle rechten voorbehouden / All rights reserved
Michel Krielaars vertelt over het Rusland van toen en nu 21 feb, 19:33