Fractievoorzitter Erik Alberda (Gemeentebelang) doet voorstellen om de lichtvervuiling tegen te gaan. Reclameverlichting kan volgens hem een groot deel van de nacht uit.
Fractievoorzitter Erik Alberda (Gemeentebelang) doet voorstellen om de lichtvervuiling tegen te gaan. Reclameverlichting kan volgens hem een groot deel van de nacht uit. Foto: jan Joost

GB wil lichtvervuiling in Rijssen-Holten tegengaan

Algemeen

RIJSSEN - Gemeentebelang Rijssen-Holten wil de lichtvervuiling in de gemeente aanpakken. Daartoe diende fractievoorzitter Erik Alberda donderdagavond tijdens de raadsvergadering een voorstel in om de Reclamenota op dat punt aan te passen.

Alberda zei dat de verlichting uit kan tussen 23.00 uur en 7.00 uur. Volgens hem was het aanlichten van reclameobjecten lichtvervuiling wat nadelige gevolgen heeft voor de natuur.

Hij stelde voor om het aanlichten van objecten te verbieden van ‘s avonds 7 tot ‘s morgens 7 uur. CDA-fractievoorzitter Rinder Ekhart wilde weten of GB had nagedacht over de gevolgen van zijn plannen voor de veiligheid en het veiligheidsgevoel. SGP-fractievoorzitter André Scheppink wilde weten of de ondernemers over deze maatregel geraadpleegd waren. VVD-raadslid Bart Jan van den Berg vroeg of Alberda onderzoek had gedaan naar de effecten van de lichtmaatregel. Alberda liet weten vooral lichtvervuiling te willen tegengaan en elektriciteit te besparen. De goede bedoelingen van het GB-voorstel werden door alle partijen gedeeld, maar het aanpassen van de Reclamenota zonder overleg met de betrokken ondernemers was voor de andere partijen nu een stap te ver. 

Afbeelding
De Lantaarn op stoom met The Doors Undercoversessie 54 minuten geleden
Afbeelding
Fundatie-Fusion in het Kulturhus in Holten 1 uur geleden
Afbeelding
FC Twente pakt thuis 2-0 zege tegen FC Utrecht 25 jan, 12:27
Afbeelding
Zaalvoetballers Excelsior'31 onderuit bij koploper ZVV Ede 24 jan, 18:40
Afbeelding
Scrum brengt folkmuziek naar Rijssen 23 jan, 19:32
Afbeelding
Julia Seppenwoolde derde op NK Indoor Junioren D 600m 23 jan, 10:49
Afbeelding
Groen licht voor nieuwbouw ING-bank 23 jan, 07:48
Afbeelding
Apotheek Rijssen Noord opent maandag 23 januari haar deuren 22 jan, 20:08