Projectleider Jannes van de Willige (links) presenteert de website Erfgoed Rijssen-Holten in de bibliotheek aan de Kerkstraat.
Projectleider Jannes van de Willige (links) presenteert de website Erfgoed Rijssen-Holten in de bibliotheek aan de Kerkstraat. Foto: Jan Joost

Canon Rijssense kerken staat online

Algemeen

RIJSSEN - De Canon van de Rijssense kerken is gereed en kan bekeken worden via de website Erfgoed Rijssen-Holten. Op de onlangs gehouden informatieavond in de bibliotheek aan de Kerkstraat, werd de Canon van de Rijssense kerken gepresenteerd door projectleider Jannes van de Willige. 

De informatieavond was bedoeld om bezoekers van de website Erfgoed Rijssen-Holten te laten zien wat er allemaal te vinden valt, wegwijs te maken en te demonstreren wat je allemaal met de website kunt doen. 

De website Erfgoed Rijssen-Holten is eigenlijk de digitale etalage van de Oudheidkamer Hooltn en het Rijssens Museum. 

Maar naast de musea uit Rijssen-Holten kunnen nog veel meer instanties meedoen die zich bezighouden met historisch erfgoed. Zij kunnen een deelnemerspagina aanmaken.

Holterberg

Onder de deelnemers van dit moment zijn te vinden de Pelmolen Ter Horst, kunstschilder Gerrit Kwintenberg, het museummagazine Havezate Kroniek, Natuurmuseum Holterberg, steenfabriek Gebroeders Ten Bolscher en voetbalvereniging Rijssen Vooruit.

Om het zoeken op de website overzichtelijker te maken, kun je ook via zogenaamde verzamelthema’s door de website gaan. Zo’n verzamelthema is bijvoorbeeld “De Rijssense Steenfabrieken” en daaronder zijn dan ook steenfabriek De Heidebloem van de familie Struik en Baan en Ten Hove te vinden. Maar ook kan via dit thema doorgelinkt worden naar het Rijssens Leemspoor, omdat daar de logistiek van de leemaanvoer te zien is. “Doel is om de enorme veelheid aan informatie zo goed mogelijk te rangschikken om zo veel mogelijk mensen de gelegenheid te geven kennis te nemen van deze interessante informatie”, aldus Van de Willige.

Profielwerkstuk

Ook leerlingen in het voortgezet onderwijs kunnen voor het maken van een (profiel)werkstuk volop gebruik maken van de website. “In feite hoef je voor het vinden van informatie nauwelijks de deur uit, want de website Erfgoed Rijssen-Holten is zeer gebruiksvriendelijk en bevat een veelheid aan documenten en beeldmateriaal. “Je kunt zelfs een werkstuk maken waarin bewegend beeld te verwerken is, want er staan ook films op ERH.”

Canon van de kerken

Het thema “De geschiedenis van het kerkelijk leven in Rijssen” toont de kleurrijke kerkelijke ontwikkelingen in de Reggestad. Van de Willige heeft, in vruchtbare samenwerking met kerkarchivaris Joop Voortman, de canon laten beginnen rond 690 met de komst van Willibrord naar ons land en ze eindigen bij Mozaïek in 2021, de Gereformeerde Gemeente en de Hervormde Gemeente in 2022 en sluit treffend af met de eenheid van de kerken in 2023.

www.erfgoedrijssen-holten.nl

Afbeelding
Cursus internet voor beginners 14 uur geleden
Afbeelding
Maak het verschil voor een ander met de gebakjesactie 24 sep., 19:47
Afbeelding
Amateur schietwedstrijd bij SV Tubantia in Rijssen 24 sep., 18:38
Afbeelding
Eerste restauratieproject onthuld 24 sep., 18:09
Afbeelding
Nomineer organisatie of een jonge vrijwilliger 24 sep., 12:20
Afbeelding
Houd je hersenen actief in de Studiekring bij de bibliotheek 23 sep., 17:26
Afbeelding
Bijeenkomsten 'Goed omgaan met dementie' 23 sep., 14:06
Afbeelding
Respect voor dialect in de Fruytierschool Rijssen 23 sep., 10:48