Afbeelding

Ga voor groen in huis

Algemeen

Vetplanten, hangplanten, grote planten, groepjes planten. Zelfs de cactus blijft terugkomen in 2017. En dat is goed nieuws. Want groen in huis is gezond.

Wist je dat de lucht in huis vijf tot zeven keer meer vervuild is dan buiten? Dat komt onder meer door schoonmaakmiddelen die we gebruiken, maar ook door verf, lijm en gas uit spuitbussen. Zeker als je net een nieuw tapijt of bankstel hebt. Die 'nieuwe' geur is niets meer dan allerlei chemische stoffen.

Hoog tijd voor veel groen in huis. Waarom? Uit diverse wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat sommige planten bepaalde chemische verbindingen kunnen afbreken, waardoor deze uit de lucht verdwijnen en daarmee de lucht zuiveren. Ook verbeteren ze in huis de luchtvochtigheid, waardoor gezondheidsklachten als hoofdpijn, rode ogen en hoestbuien kunnen verdwijnen. Ook op je werkplek heeft groen een heilzaam effect. Eén plant per medewerker of één plant per 12 m² zorgt al voor minder ziekteverzuim.

Welke planten haal je het beste in huis?
1. Klimop
De klimop is de topper als het gaat om luchtzuivering. En dat is fijn, want deze plant is heel makkelijk in onderhoud. Het heeft weinig licht nodig, dus je kunt hem prima in een hoekje in de kamer ophangen. Pas wel op met kleine kinderen en huisdieren, het blad is giftig.

2. Aloë Vera
Geef deze plant een zonnig plekje, maar niet direct achter het ruim op het zuiden. Het zuivert de lucht en is waarschijnlijk de meest makkelijk woonplant. Bovendien is de gel in het blad een goed eerste hulpmiddel bij brandwondjes.

3. Goudpalm
Zet deze plant in de woonkamer en je hebt in de winter geen luchtbevochtiger meer nodig. Je moet hem wel goed vochtig houden en een lichte plek geven in huis.

4. Krulvaren
De krulvaren zou de meest efficiënte plant zijn voor het filteren van de lucht, omdat hij ook schimmels uit de lucht verwijdert en een goede luchtbevochtiger is. Regelmatig even een sproeibeurt en natuurlijk voldoende water, je krijgt er gratis gezonde lucht voor terug.

5. Chrysanten
Chrysanten oubollig? Kan wel zijn, maar ze zorgen wel voor gezonde lucht. Het haalt vooral benzeen en ammonia uit de lucht. Toch maar in huis halen dus.

De finale-avond vindt plaats op vrijdag 21 juni.
Rijssen maakt zich op voor het Bedrijfsvoetbaltoernooi 11 uur geleden
Afbeelding
Ganzenmarkt, Kerkpleinmarkt en Kinderrommelmarkt in Enter 15 uur geleden
Afbeelding
Futsallers Excelsior'31 sluiten seizoen af met remise 17 uur geleden
Het dak is dicht en dus kan er in het smalspoormuseum doorgewerkt worden.
Bouw van museum vordert gestaag 4 mei, 17:25
Afbeelding
Declan Trezise is de winnaar van de ronde van Overijssel 2024 4 mei, 17:05
SeniorWeb Ambassadeurs 2016
Workshop over het maken van een online reisdagboek 4 mei, 12:35
Het gaat om vier grote windturbines met een tiphoogte van 280 meter.
Inloopbijeenkomst over komst vier windturbines 4 mei, 09:39
Voor de 26e keer organiseert Volleybal Vereniging Holyoke uit Enter dit toernooi.
26e editie van het Datavisual Beachvolleybal toernooi in Enter 3 mei, 17:29