Afbeelding

Zilversmid Dambar uit Nepal in Wereldwinkel Ganesha

Algemeen

NIJVERDAL - Op dinsdag 30 mei komt zilversmid Dambar uit Nepal om 10.00 uur naar de Wereldwinkel Nijverdal aan de Grotestraat. Je kan hem deze dag het werk zien, maar ook zeker horen vertellen over zijn werk!

Dambar is geboren als Dalit, de laatste kaste in Nepal. Na een ziekte ontmoette hij in 1986 een Nederlander die zijn schoolgeld en opleiding tot zilversmid betaalde. Daarna heeft hij een huis met een kleine werkplaats in Kathmandu kunnen bouwen. Om op zijn beurt ook anderen uit de lage kaste groep te helpen heeft hij vervolgens, met hulp, van zijn atelier een werkervaringsplek gemaakt.

Wereldwinkel
De grote ommekeer kwam toen Dambar mocht leveren aan de Wereldwinkels in Nederland. Met de hulp van Stichting Madat Nepal kon Dambar zijn atelier uitbouwen tot een prachtige werkplaats waar meer smeden opgeleid kon worden en een baan konden vinden mét een goed salaris. Samen maken zij de mooiste sieraden voor Wereldwinkels door heel het land. Het vakmanschap, de kwaliteit is te vergelijken met de beste edelsmeden in Nederland.

Fairtrade
Als fairtrade cadeauwinkel kent de Wereldwinkel het verhaal achter de producten en weten zij vaak door wie een bepaald item is gemaakt. Zo ook van de sieraden uit Nepal. Het is voor de vrijwilligers dan ook een feestje om de zilversmid uit Nepal in de winkel te ontvangen.

Vrijwilliger worden
Bij de Wereldwinkel zijn ze op zoek naar nieuwe collega's. Ben je fairminded en vind je het leuk om je te verdiepen in fairtrade producten? Als verkoopmedewerker ken je verhaal achter de producten en sta je in de winkel. Je vind het leuk om mee te denken over het perfecte cadeau en weet dit leuk in te pakken. Als etaleur mag je als eerste met de mooiste items de etalage transformeren tot een plaatje, die uitnodigt naar binnen te komen in het leukste winkeltje van Nijverdal.

Afbeelding
Ganzenmarkt, Kerkpleinmarkt en Kinderrommelmarkt in Enter 4 uur geleden
Afbeelding
Futsallers Excelsior'31 sluiten seizoen af met remise 6 uur geleden
Het dak is dicht en dus kan er in het smalspoormuseum doorgewerkt worden.
Bouw van museum vordert gestaag 4 mei, 17:25
Afbeelding
Declan Trezise is de winnaar van de ronde van Overijssel 2024 4 mei, 17:05
SeniorWeb Ambassadeurs 2016
Workshop over het maken van een online reisdagboek 4 mei, 12:35
Het gaat om vier grote windturbines met een tiphoogte van 280 meter.
Inloopbijeenkomst over komst vier windturbines 4 mei, 09:39
Voor de 26e keer organiseert Volleybal Vereniging Holyoke uit Enter dit toernooi.
26e editie van het Datavisual Beachvolleybal toernooi in Enter 3 mei, 17:29
Foto: Iris Wessels Fotografie
Column: De gemiddelde werkdag 3 mei, 12:11