Afbeelding
Foto: Gerrit Dannenberg

Onweerstaanbaar intiem werk in Wierden

Algemeen

WIERDEN – Kinderlijke verwondering, intieme schilderijen en de essentie van het landschap zijn de hoofdbestanddelen van de nieuwe herfstexpositie bij Galerie Tolg'Art.

De opening is op zaterdag 14 oktober van 14.00 tot 16.00 uur. Wie de kunstenaars in levenden lijve wil meemaken of vragen wil stellen, dan dat zaterdagmiddag doen, want Irma Kamp, Sjoerdtje Hak en AMA zijn aanwezig in Galerie Tolg'Art.

Steentje
Kinderlijke verwondering over zo maar een gevonden steentje heeft kunstenares AMA altijd vastgehouden. Zwervend door velden en bossen vindt zij de ingrediënten om haar verwondering opnieuw te vormen. Stengels, takken, bloeiwijzen, zaaddozen, maar ook egelstekels en cicadenvleugels dwingen haar tot het creëren van een ándere pre­sentatie. "Een populierentak vind ik uitermate koddig, maar is van zichzelf geen kunst. Herhaal je zo'n tak 47 keer en je legt hem heel speciaal neer, dan maak je hem ánders zichtbaar. Zo laat ik mensen opnieuw kijken."

Intiem
Irma Kamp volgde eerst de lerarenopleiding in Leeuwarden en later de Utrechtse hogeschool voor de kunst. Ze schildert mensen, dieren en beweging. Schilderen is haar meest natuurlijke uitdrukkingsmiddel.

Contrast
Ze werkt met masonite, mdf, zink en staal. Ze zoekt het contrast: transparantie naast dikke lagen verf, lichte onberoerde gebieden tegenover donkere, doorgewerkte partijen. Haar olieverfschilderijen zijn intiem, ongekunsteld en krachtig en ze komen onweerstaanbaar binnen bij de kijker.

Essentie
Sjoerdtje Hak komt uit het Friese Lemmer, maar ze woont al jaren in Overijssel. Haar water­rijke geboorteland vormde haar. Haar voorkeur heeft het noordelijke landschap van wind, regen, zon en wolken. Rivieren, wadden, polders, meren en ondergelopen weilanden onder weidse wolken­luchten zijn haar thema's. Als ze het landschap tot de essentie terugbrengt blijft soms een sfeertekening over. Maar de essentie kan ook worden uitgebeeld door een bepaald onderdeel heel gedetailleerd weer te geven. Ingetogen, sfeervolle en verstilde avonturen op doek.

De expositie van de drie beeldend kunstenaars in de galerie van Janny en Johannes Dollen loopt tot en met 18 november aan de Tolgaarde 6 – 8 in Wierden. "Binnenlopen kost niets, maar pas op dat je niet door kunst wordt gegrepen," aldus Johannes.

Afbeelding
Lintjesregen gemeente Rijssen-Holten 2024 3 uur geleden
Afbeelding
Laatste schooldag van CSG Reggesteyn FOTO's 6 uur geleden
Afbeelding
Voorjaarsschoonmaak 6 uur geleden
Afbeelding
De Nationale Molendag 8 uur geleden
Afbeelding
Duik in de wereld van het water tijdens Twentse Waterweken 20 uur geleden
Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 22 uur geleden
Een groot oranjefeest wordt het zaterdag 27 april tijdens Koningsdag in het Volkspark en de Evenementenweide. (Foto: droneaanhuis)
Rijssen en Holten kleuren oranje 25 apr, 13:41
Afbeelding
Principeverzoek windturbines 25 apr, 12:20