Afbeelding
Foto: Gerrit Dannenberg

Zeldzame Ravensteinbijbel in het Rijssens Museum

Algemeen

RIJSSEN - het Rijssens Museum is in het bezit van een eerste druk van een Ravensteinbijbel uit 1637.

De Bijbel heeft door de jaren heen vele eigenaren gehad. Een van hen, een zekere A.J. Giesbers, heeft er in 1867 zijn leven in beschreven: "Gedachtenis van A.J. Giesbers, geboren den 27e februari 1830 te Rijssen. Getrouwd met Maria Slagman op 18 mei 1861, geboren te Laren op 14 april 1839. Ontvangen van God een zoontje gedoopt Hermannus, geboren den 27e juli 1864, in den Heere ontslapen van deze aarde den 14e maart 1867. Hij is verrezen tot het nieuwe Jeruzalem wiens stad en bouwmeester God Zelven is. Tot roem van Gods genade heb ik door het geloof mogen ontvangen dat het een uitverkoren vat was, daar ik het op dit boek aan mag tekenen, maar tot roem van Gods genade dat ik heb mogen ontvangen dat zijn naam was geschreven in het Boek des levens. Waar ik gedurig den Heere smeekte om een teken van genade. Daar ik uit den mond van het kind heb mogen horen dat zijn verlangen was naar Jezus die machtig is om zielen van den dood te redden. Door het geloof heb ik mogen aanschouwen dat het kind aanzat met Abram, Izak en Jacob in het koninkrijk der hemelen. Ook heb ik mogen geloven dat ik eenmaal tot het kind zal keren maar het kind niet weer tot mij. Wanneer het de Heere belieft, och wier dat geloof gedurig door Gods Geest aan mijn ziel bevestigd, al de dagen mijns levens, zolang ik deze aarde moet betreden, dit is mijn wens."

Handtekening
Conservator Jan van de Maat is bijzonder ingenomen met dit zeldzame exemplaar. "Bijbels werden indertijd van een handtekening van de drukker voorzien. De handtekening was een bewijs dat de drukker helemaal achter de inhoud van Het Boek stond."

Dick Tukkers

Afbeelding
Juf Braaksel en de Magische ring 10 uur geleden
Afbeelding
Lintjesregen gemeente Rijssen-Holten 2024 14 uur geleden
Afbeelding
Laatste schooldag van CSG Reggesteyn FOTO's 17 uur geleden
Afbeelding
Voorjaarsschoonmaak 17 uur geleden
Afbeelding
De Nationale Molendag 19 uur geleden
Afbeelding
Duik in de wereld van het water tijdens Twentse Waterweken 25 apr, 19:42
Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 25 apr, 18:11
Een groot oranjefeest wordt het zaterdag 27 april tijdens Koningsdag in het Volkspark en de Evenementenweide. (Foto: droneaanhuis)
Rijssen en Holten kleuren oranje 25 apr, 13:41