Eerste editie van nieuwe bijentelling

Algemeen

TWENTE - We kennen al vele jaren de nationale tuinvogeltelling; een weekend waar gewone inwoners kijken welke vogels zoal in hun tuin te vinden zijn. Komend weekend wordt ook de eerste editie van de nieuwe Nationale Bijentelling gehouden om hetzelfde te doen voor de bij.

De bijenstand in Nederland staat al jaren onder druk. Dit is zorgwekkend, aangezien de bijen erg belangrijk zijn voor de biodiversiteit en de voedselvoorziening voor ons als mensen. Het behouden van de bijen heeft dan ook een prioriteit. De bijentelling speelt hierin een belangrijke rol, omdat zo vastgesteld kan worden waar welke bijen zich bevinden. Op 21 en 22 april gaan mensen in hun achtertuin een half uur bijen tellen. Ruim de helft van de bijna 360 bijensoorten is bedreigd op dit moment. Wilde bijen zijn van onschatbare waarde voor de gewassen en wilde bomen en planten.

Doe mee
Meedoen aan de Bijentelling is eenvoudig, ook voor degenen die weinig of geen kennis van bijen hebben. Eind april kunnen er zo'n twintig verschillende soorten wilde bijen, hommels en zweefvliegen in de tuin vliegen. Om deze soorten te herkennen zijn er verschillende hulpmiddelen, zoals een telformulier met zoekkaart, instructievideo en een uitgebreid bijengidsje ontwikkeld. Al deze materialen vind je op www.nederlandzoemt.nl/bijentelling. Op deze website kun je in het weekend van 21 en 22 april ook direct de resultaten van de telling invoeren en kan iedereen ook live de resultaten volgen. Met de Nationale Bijentelling start Nederland Zoemt een jaarlijks terugkerend onderzoek met geïnteresseerde mensen, zodat wetenschappers inzicht krijgen in de trends van bijenpopulaties in tuinen op verschillende plekken in ons land. Zo krijgen we een beter inzicht.

Afbeelding
Laatste schooldag van CSG Reggesteyn FOTO's 30 minuten geleden
Afbeelding
Voorjaarsschoonmaak 46 minuten geleden
Afbeelding
De Nationale Molendag 2 uur geleden
Afbeelding
Duik in de wereld van het water tijdens Twentse Waterweken 15 uur geleden
Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 16 uur geleden
Een groot oranjefeest wordt het zaterdag 27 april tijdens Koningsdag in het Volkspark en de Evenementenweide. (Foto: droneaanhuis)
Rijssen en Holten kleuren oranje 21 uur geleden
Afbeelding
Principeverzoek windturbines 22 uur geleden
Afbeelding
Super die Super Super 23 uur geleden