Afbeelding

Ga de strijd aan met invasieve exoten

Algemeen

TWENTE - Natuur is mooi. Van groen word je blij. Allemaal leuk, lief en aardig - behalve wanneer het groen juist averechts werkt. Zoals in het geval van invasieve, exotische plantensoorten. Deze kunnen namelijk zorgen voor grote overlast en schade.

De afgelopen jaren zijn er steeds vaker invasieve, exotische plantensoorten aangetroffen in Twente, een probleem dat toe lijkt te nemen. Het gaat dan om planten die hier eerder nooit te vinden waren zoals de Japanse duizendknoop. Deze en andere soorten zijn zo agressief dat ze andere plantensoorten weg kunnen drukken. Dit is een aantasting voor de totale biodiversiteit. Doordat ze snel groeien en hardnekkig zijn, is bestrijding lastig en kunnen ze schade veroorzaken zoals het omhoog drukken van stoeptegels en aantasting van funderingen. Deze en andere plantensoorten staan tegenwoordig op een lijst van de Europese Unie met soorten die verplicht bestreden moeten worden. Zelfs handel in deze soorten is dan verboden. Voor particulieren is bestrijding nog niet verplicht, hoewel zij wel verdere verspreiding moeten voorkomen. Naast de Japanse Duizendknoop staat ook ede relatief onbekende reuzenbalsemien en reuzenberenklauw op deze lijst. De balsemien is herkenbaar aan witte, roze of paarse bloemen met een grote hoeveelheid zaden. De berenklauw is met name vanwege het sap dat de plant produceert lastig: dit sap zorgt voor blaarvorming wanneer het in contact komt met de huid. Veel mensen vinden ze best mooi, waardoor vaak alleen bij klachten de planten bestreden worden.

Afbeelding
Juf Braaksel en de Magische ring 10 uur geleden
Afbeelding
Lintjesregen gemeente Rijssen-Holten 2024 15 uur geleden
Afbeelding
Laatste schooldag van CSG Reggesteyn FOTO's 18 uur geleden
Afbeelding
Voorjaarsschoonmaak 18 uur geleden
Afbeelding
De Nationale Molendag 20 uur geleden
Afbeelding
Duik in de wereld van het water tijdens Twentse Waterweken 25 apr, 19:42
Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 25 apr, 18:11
Een groot oranjefeest wordt het zaterdag 27 april tijdens Koningsdag in het Volkspark en de Evenementenweide. (Foto: droneaanhuis)
Rijssen en Holten kleuren oranje 25 apr, 13:41