Afbeelding

Holtense Haarschool test VR-tour Rijssens Museum

Algemeen

RIJSSEN – Groep 5 van de Holtense Haarschool viel vrijdagmorgen de eer te beurt om de nieuwe Virtual Reality-tour door kasteel de Oosterhof te maken.

De virtuele tour door het Rijssens Museum in de Oosterhof is bedoeld om mindervaliden ook in staat te stellen het kasteel van binnen te bekijken. Het brandweermuseum is per lift goed te bereiken, maar het kasteel is dusdanig ingedeeld dat het aanbrengen van een lift niet zo maar gefixt is. Daarnaar loopt een onderzoek. "Maar dat wilden we niet afwachten," zegt Gerrit Dannenberg van het Rijssens Museum.

Realistisch
Ontwerpbureau Letink Design uit Enter heeft dan ook een presentatie gemaakt die iedereen in staat stelt een kijkje te nemen in het kasteel. "Het is een uitkomst voor bezoekers met een beperkte bewegingsvrijheid, want deze Virtual Reality-presentatie geeft door middel van een bril de mogelijkheid om de verschillende ruimtes virtueel in ware grootte te bezoeken.

Beleven
De gebruiker wordt als het ware 'getransporteerd' naar een andere wereld," legt Dave Letink uit, "waar de bezienswaardigheden als realistisch kunnen worden beleefd."

Quiz
Voor schoolgaande kinderen, maar ook volwassenen kunnen hem doen, is ook een quiz verwerkt in de presentatie. "Datgene wat wordt verteld over de verschillende ruimtes en voorwerpen, wordt teruggevraagd door een aantal multiple choice-vragen in de presentatie," aldus Letink, "waardoor het een soort virtuele speurtocht door het museum wordt."

Meekijken
Op de foto is te zien hoe Johan Nijzink van het Rijssens Museum de leerlingen de VR-bril leert gebruiken. De andere leerlingen kunnen op het grote scherm meekijken.

Introfilm
De reacties op de nieuwe presentatie zijn positief. "Je kunt de presentatie gebruiken als een korte introfilm met tekst en uitleg over de havezate," zegt Dannenberg. "Je kunt de vertelstem ook uitschakelen en zelf de rondleiding door het kasteel verzorgen. Je kunt dan de nadruk leggen op allerlei onderdelen of voorwerpen die geschikt zijn voor de groep die je op dat moment voor je hebt." Intussen heeft Letink in samenwerking met het Rijssens Museum en het Rijksmuseum Twenthe een nieuw project opgepakt.

Afbeelding
Laatste schooldag van CSG Reggesteyn FOTO's 40 minuten geleden
Afbeelding
Voorjaarsschoonmaak 56 minuten geleden
Afbeelding
De Nationale Molendag 2 uur geleden
Afbeelding
Duik in de wereld van het water tijdens Twentse Waterweken 15 uur geleden
Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 16 uur geleden
Een groot oranjefeest wordt het zaterdag 27 april tijdens Koningsdag in het Volkspark en de Evenementenweide. (Foto: droneaanhuis)
Rijssen en Holten kleuren oranje 21 uur geleden
Afbeelding
Principeverzoek windturbines 22 uur geleden
Afbeelding
Super die Super Super 23 uur geleden