Afbeelding

Verhalen en voorwerpen voor de viering van Bevrijdingsjaar 2020

Algemeen

RIJSSEN - Voor het bevrijdingsjaar 2020 is het Rijssens Museum op zoek naar voorwerpen en verhalen die met de Tweede Wereldoorlog te maken hebben. (Foto: herdenking kroonjaar 2010)

De Werkgroep Wisselexposities is van plan begin 2020 een tentoonstelling te organiseren van het liefst ongewone voorwerpen die mensen thuis hebben en die ze al die jaren zorgvuldig hebben bewaard. "We hebben de oproep al eerder gedaan," zegt Gerrit Dannenberg van het Rijssens Museum, "en dat heeft al enkele mooie voorwerpen opgeleverd."

Vrouwen
Vanuit het Historisch Centrum Overijssel is onlangs ook de oproep gedaan verhalen over de oorlog te verzamelen en daarbij vooral uit te zien naar de rol die vrouwen en kinderen in de Tweede Wereldoorlog hebben gespeeld. Het lijkt vaak alsof de oorlog alleen een mannenzaak is geweest, terwijl vrouwen en kinderen ook een belangwekkende bijdrage hebben geleverd.

Voorwerpen
Als er mensen zijn die een bijzonder of een gewoon voorwerp thuis hebben waaraan een oorlogsverhaal zit, dan kunnen ze dat doorgeven aan het Rijssens Museum. Dat kan per e-mail info@rijssensmuseum.nl onder vermelding van Bevrijdingsexpositie. Telefonisch doorgeven kan ook: 0548 514 261. "Als mensen gedurende 4 maanden iets aan ons af willen staan om ten toon te stellen, dan maken wij een inventarisatie," zegt Dannenberg, "waarna we bekijken wat we allemaal kunnen exposeren."

Zuinig
Uiteraard zullen de voorwerpen niet langer in het museum zijn dan nodig is en er zal met grote zorgvuldigheid met de voorwerpen worden omgegaan. Wie het zelf moeilijk vindt om het bijbehorende verhaal op papier te zetten, geen probleem, want de vrijwilligers van het museum willen daar graag bij helpen.

Afbeelding
Duik in de wereld van het water tijdens Twentse Waterweken 9 uur geleden
Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 10 uur geleden
Een groot oranjefeest wordt het zaterdag 27 april tijdens Koningsdag in het Volkspark en de Evenementenweide. (Foto: droneaanhuis)
Rijssen en Holten kleuren oranje 15 uur geleden
Afbeelding
Principeverzoek windturbines 16 uur geleden
Afbeelding
Super die Super Super 17 uur geleden
Maak Koningsdag extra gezellig door te profiteren van 20 procent korting op de gehele collectie bij Unique Mode.
Kom extra genieten bij Unique Mode 24 apr, 17:39
 Het doel van deze middag is om onder het genot van een heerlijke lunch nieuwe buurtbewoners te ontmoeten.
Inloop met lunch voor inwoners Enter in De Bron 24 apr, 12:00
Pawel zorgde voor veel dreiging voorin en zorgde met zijn goal voor de ommekeer in de wedstrijd.
S.v. Rijssen zet indrukwekkende winstreeks voort tegen Avereest 23 apr, 19:54