<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=10195025&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanrijssen.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=745,746" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

Leerlingen maken documentaire over oorlog

RIJSSEN/NIJVERDAL - Docent Filosofie en Maatschappijwetenschappen Erik Braaksma van CSG Reggesteyn kwam met het idee om een documentaire te maken over de Holocaust en het leven van Ernst Verduin, overlevende van Auschwitz. "De documentaire laat niet alleen de zeer indrukwekkende ervaringen van Ernst Verduin zien, maar ook de impact van dergelijke verhalen op jonge mensen", zegt Erik Braaksma.

Al op jonge leeftijd raakte Erik diep onder de indruk van de verhalen die zijn ouders vertelden over de oorlog. Zijn moeder verloor rondom de veldslag van Delfzijl haar moeder en zijn vader en zijn broers zaten in het verzet in 1945. In 2012 kwam Erik in contact met filmer/producent Bob Rietveld, die het verhaal van de inmiddels overleden Mw. Hertzberger-Gold wilde filmen. Afgelopen zomer heeft hij opnieuw contact opgenomen met Bob om het project te starten. Samen met Bob Rietveld, tekstschrijver Anne de Jong, Yoka Verduin (dochter van Ernst Verduin) en elf leerlingen is hij begonnen met het maken van deze speciale documentaire.

Ernst Verduin
In 2013 kwam Ernst Verduin voor het eerst op het Reggesteyn om zijn verhaal te vertellen over de oorlog. Zijn verhaal maakte een enorme indruk op de leerlingen, die tijdens de werkweek naar Krakow, Auschwitz en Birkenau zijn geweest. Een aantal betrokken leerlingen zullen op 4 mei de herdenking in Vught bijwonen en de speciale nationale herdenking daar filmen, fotograferen en vastleggen. Ernst was in de oorlogsjaren in Vught (het voormalige SS-kamp) samen met zijn familie.

Betrokkenheid
Alle leerlingen zijn erg betrokken en zijn in hun vrije tijd bezig om een indrukwekkende documentaire neer te zetten. "Ik ben al langere tijd geïnteresseerd in de verhalen over de Tweede Wereldoorlog. Ik vind het erg belangrijk dat we nu niet opnieuw dezelfde fouten maken als in de tijd van de oorlog", vertelt Havo leerling Maaike Pronk. Door haar interesse in de geschiedenis heeft ze zich aangesloten bij het project en verzorgt ze de interviews en het script voor de documentaire. "Het is erg belangrijk dat we inzien waar het voorheen mis is gegaan en we er alles aan doen om het niet weer zover te laten komen".

Vrijwilligers
Naast de inzet van alle leerlingen en betrokkenen op dit moment, zijn de documentairemakers op zoek naar ervaringsverhalen en naar mensen die willen meewerken bij het maken van de documentaire. Ook zullen er volgend jaar nieuwe leerlingen van het Reggesteyn deelnemen aan het project. Het streven is om de documentaire in het voorjaar van 2020 klaar te hebben.

Website
Naast het opzetten van de documentaire, heeft Erik ook als doel om een website op te zetten. Deze website staat in het teken van hoe het verleden en heden op elkaar lijken; wat is de rol van de media en discriminatie en welke vergelijkingen kunnen er tussen toen en nu gemaakt worden? Het doel van de leerlingen is om de website www.overleven.nl in mei klaar te hebben.

Op de getoonde foto ziet u een interview met Ernst Verduin.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=10195025&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanrijssen.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=745,746" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
Auto zoeker
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=10195036&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=hartvanrijssen.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=745,746" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=10195026&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanrijssen.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=745,746" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>