Afbeelding

Harde kritiek wethouder Beens op Soweco-leiding

Algemeen

RIJSSEN – Harde woorden van wethouder Ben Beens dinsdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering over de directie en Raad van Commissarissen van Soweco.

Beens, zelf lid van het Dagelijks Bestuur van Soweco, vond dat de afspraken over de publiciteit niet nagekomen waren. Ook de indruk die was gewekt dat de deelnemende gemeenten plotseling de stekker uit Soweco zouden trekken vond hij tenenkrommend. "Hier is de doelgroep van Soweco niet bij gebaat. Deze mensen komen niet op straat, want daar voelen we ons verantwoordelijk voor."

Volgens Beens was afgesproken dat de medewerkers van Soweco woensdagmorgen ingelicht zouden worden over de toekomst van de onderneming. "Zeer betreurenswaardig dat de Raad van Commissarissen en directeur Reinier van Broekhoven zich lieten interviewen door TC Tubantia en tegen alle afspraken in eerder het nieuws zochten. Medewerkers moesten het uit de krant lezen. Schandalig!" SGP-fractievoorzitter André Scheppink zei dat in 2015 al is besloten om de Gemeenschappelijke Regeling af te bouwen. "Begin 2021 wordt Soweco een maatschappelijke onderneming. Daarin willen wij geen aandeelhouder worden en hebben we onze verantwoordelijkheid genomen voor onze doelgroep. De andere gemeenten doen dat ook en dát had het nieuws moeten zijn."

CU-fractievoorzitter Jan Berkhoff was blij met de duidelijke reactie van de wethouder. "Wij hebben altijd zeer zorgvuldig gehandeld en de belangen van onze mensen gewaarborgd." CDA-fractieleider Erik Wessels sloot zich aan bij de woorden van Scheppink. Oppositiepartijen VVD en D66 namen afstand van de harde woorden van de wethouder. Herman Klein Velderman (D66) vond het "niet heel sterk om naar één kant te wijzen. Het gaat natuurlijk om de baan van de directie en van ik wil het graag van hem zelf weten. Ook VVD-fractieleider Frans Noordam vond dat er grote woorden werden gesproken. Wethouder Beens bleef bij zijn standpunt. Hij nodige Klein Velderman uit gerust zelf een gesprek aan te gaan met de Soweco-directie over de niet nagekomen afspraken.

Afbeelding
Lintjesregen gemeente Rijssen-Holten 2024 2 uur geleden
Afbeelding
Laatste schooldag van CSG Reggesteyn FOTO's 5 uur geleden
Afbeelding
Voorjaarsschoonmaak 5 uur geleden
Afbeelding
De Nationale Molendag 7 uur geleden
Afbeelding
Duik in de wereld van het water tijdens Twentse Waterweken 19 uur geleden
Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 21 uur geleden
Een groot oranjefeest wordt het zaterdag 27 april tijdens Koningsdag in het Volkspark en de Evenementenweide. (Foto: droneaanhuis)
Rijssen en Holten kleuren oranje gisteren
Afbeelding
Principeverzoek windturbines 25 apr, 12:20