Afbeelding

Twentse gemeenten krijgen € 275.000 voor inburgeringspilot

Algemeen

TWENTE - In 2021 gaat de nieuwe Wet Inburgering in. Ter voorbereiding op de invoering van die wet stelt het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid subsidies beschikbaar aan gemeenten. De 14 Twentse gemeenten hebben gezamenlijk subsidie aangevraagd voor één van hun pilots ter voorbereiding op de wet. Het ministerie heeft nu bekend gemaakt deze aanvraag wordt gehonoreerd. Dat betekent dat de gemeenten een bedrag van € 275.000 ontvangen voor de pilot 'Duale trajecten'.

Wethouder Rob Christenhusz van Oldenzaal is coördinerend wethouder Wet Inburgering namens de 14 Twentse gemeenten. 'Dat is goed nieuws, omdat we daarmee de pilot in praktijk kunnen brengen en daarmee de inburgering in Twente kunnen verbeteren. Bovendien laat het weer eens zien dat regionale samenwerking loont.'

Pilot Duale projecten
Duale projecten zijn projecten waarbij de inburgering gecombineerd wordt, bijvoorbeeld met (vrijwilligers)werk. In de pilot gaan de gemeenten samenwerken met het ROC van Twente. De inburgeringslessen die de deelnemers daar volgen worden gecombineerd met praktijkleren (bijvoorbeeld in de zorg of techniek) en modules op diverse maatschappelijk thema's. Daarnaast worden dagdelen gevuld met het opdoen van (werk)ervaring door vrijwilligerswerk, stages of participatieplaatsen. Door de combinatie van leren en werken/participeren worden de deelnemers volledig ondergedompeld in de Nederlandse maatschappij en hebben ze de kans het geleerde direct in een maatschappelijke context toe te passen. Dit draagt bij aan het sneller verwerven van de Nederlandse taal, deelname aan de samenleving en hebben ze eerder kans op een betaalde baan.

Afbeelding
Lintjesregen gemeente Rijssen-Holten 2024 2 uur geleden
Afbeelding
Laatste schooldag van CSG Reggesteyn FOTO's 5 uur geleden
Afbeelding
Voorjaarsschoonmaak 5 uur geleden
Afbeelding
De Nationale Molendag 7 uur geleden
Afbeelding
Duik in de wereld van het water tijdens Twentse Waterweken 20 uur geleden
Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 21 uur geleden
Een groot oranjefeest wordt het zaterdag 27 april tijdens Koningsdag in het Volkspark en de Evenementenweide. (Foto: droneaanhuis)
Rijssen en Holten kleuren oranje 25 apr, 13:41
Afbeelding
Principeverzoek windturbines 25 apr, 12:20