Afbeelding

De bijzondere historie van Rijssen

Algemeen

RIJSSEN - In samenwerking met geschiedschrijver Anneke Ooms, wil ik in de komende weken een aantal artikelen schrijven vanaf het jaar 1188 over de bijzondere historie van dorp naar stad Rijssen.

De oudste vermelding van de naam Rijssen komt voort uit de goederenlijst van de graaf van Dale uit het jaar 1188, waarin de parrochia Risnen wordt genoemd. De overgang van dorp naar stad vond plaats doordat Otto van Holland, bisschop van Utrecht, onenigheid had met zijn leenman, de buurgraaf van Goor. Deze werd in zijn burcht Goor te machtig. De bisschop wilde deze macht breken en verleende aan het dorp Rijssen reeds op 5 mei 1243 stadsrechten. Deze rechten hielden in dat de stad Rijssen twee jaarmarkten mocht houden en twee weekmarkten. De stad Rijssen kreeg ook het recht zich te verdedigen, wat Rijssen deed door het aanleggen van wallen en grachten. Namen als Walstraat en de Huttenwal herinneren hieraan.

Stadsrecht
Het stadsrecht appelleert aan het stadsrecht van Deventer. En net als Deventer trad de stad Rijssen omstreeks het jaar 1350 toe tot de Hanze. Ook bezat de stad Rijssen het recht van een Hoge Bank, een hoge rechtbank voor het richterambt Kedingen dat tot aan de franse tijd heeft bestaan. Hierover zijn menige disputen gehouden tussen de stad Goor en de stad Rijssen, om te besluiten wie dit recht mocht bezitten. Rijssen bestuurde het recht over de zogenaamde Rijssens kwartieren; Hoge Excel, Wierden, Enter, Notter, Zuna en Elsen.

Stadspoorten
Rijssen had drie stadspoorten; De Molenpoort, de Elsenerpoort en de Haarpoort. s' Avonds werd de avondklok geluid ten teken dat de poorten werden gesloten, een traditie die nog steeds in ere wordt gehouden. De toegang naar het Zuiden werd extra bewaakt door de Holtertoren (houten toren) welke aanwezig was op de huidige Koerbelt. Een verdere verdediging was niet nodig omdat de stad aan de andere zijde was omringd door waterrijke en moerassige gebieden. In een volgende editie verhalen wij u dat de stad Rijssen een stadsbestuur had met zes burgemeesters.

Dick Tukkers

Afbeelding
Duik in de wereld van het water tijdens Twentse Waterweken 10 uur geleden
Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 11 uur geleden
Een groot oranjefeest wordt het zaterdag 27 april tijdens Koningsdag in het Volkspark en de Evenementenweide. (Foto: droneaanhuis)
Rijssen en Holten kleuren oranje 16 uur geleden
Afbeelding
Principeverzoek windturbines 17 uur geleden
Afbeelding
Super die Super Super 18 uur geleden
Maak Koningsdag extra gezellig door te profiteren van 20 procent korting op de gehele collectie bij Unique Mode.
Kom extra genieten bij Unique Mode 24 apr, 17:39
 Het doel van deze middag is om onder het genot van een heerlijke lunch nieuwe buurtbewoners te ontmoeten.
Inloop met lunch voor inwoners Enter in De Bron 24 apr, 12:00
Pawel zorgde voor veel dreiging voorin en zorgde met zijn goal voor de ommekeer in de wedstrijd.
S.v. Rijssen zet indrukwekkende winstreeks voort tegen Avereest 23 apr, 19:54