Afbeelding

Veel belangstelling voor Open Monumentendag

Algemeen

RIJSSEN - Open Monumentendag is afgelopen zaterdag in Rijssen een groot succes geworden.

Veel mensen maakten van de gelegenheid gebruik om de gratis opengestelde historische gebouwen te bezoeken. Overigens werkte ook het bijzonder mooie weer mee aan het welslagen van de Open Monumentendag.

Presentatie
Op de Oude Begraafplaats aan de Lentfersweg hadden Gerrit ten Wolthuis en Johan Nijzink van het Rijssens Museum het zogenaamde baarhuisje ingericht voor een powerpointpresentatie over allerlei wetenswaardigheden over begraafplaatsen en grafmonumenten. Na de presentatie verzorgde oud-begraafplaatsbeheerder Nijzink een rondleiding over de historische dodenakker.

Oorlogsgeweld
De tocht over het oude kerkhof startte direct na het hek waar rechts een hoefijzerafdruk in een grafsteen is te zien. Volgens Nijzink was de overledene om het leven gekomen door een trap van een paard. "Op die manier worden herinneringen levend gehouden." De rondleiding voerde de belangstellenden langs graven van beroemde Rijssenaren, maar ook die van gewone Rijssenaren die zijn omgekomen vanwege het oorlogsgeweld.

Drie
Er stonden drie officiële rondleidingen over de begraafplaats gepland om 11, 13 en 15 uur. Maar als zich tussendoor groepen hadden gevormd ging Nijzink ook met hen over de begraafplaats. De laatste belangstellenden verlieten tegen de klok van vijf de begraafplaats. Ook de rooms-katholieke begraafplaats aan de Enterstraat was open voor het publiek, evenals het Parkgebouw.

Parkgebouw
Ook voor andere monumenten als de Schildkerk en de Dionysiuskerk bestond veel belangstelling. Bij het Rijssens Museum lag de nadruk deze keer op de monumentale havezate. Op de drie aangekondigde tijdstippen meldden zich drie grote groepen belangstellenden die wel eens wat meer wilden weten over het historische gebouw. Er was ook veel belangstelling voor de rondleidingen door het Parkgebouw door Henk Wolterink.

Afbeelding
Duik in de wereld van het water tijdens Twentse Waterweken 9 uur geleden
Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 11 uur geleden
Een groot oranjefeest wordt het zaterdag 27 april tijdens Koningsdag in het Volkspark en de Evenementenweide. (Foto: droneaanhuis)
Rijssen en Holten kleuren oranje 15 uur geleden
Afbeelding
Principeverzoek windturbines 17 uur geleden
Afbeelding
Super die Super Super 18 uur geleden
Maak Koningsdag extra gezellig door te profiteren van 20 procent korting op de gehele collectie bij Unique Mode.
Kom extra genieten bij Unique Mode 24 apr, 17:39
 Het doel van deze middag is om onder het genot van een heerlijke lunch nieuwe buurtbewoners te ontmoeten.
Inloop met lunch voor inwoners Enter in De Bron 24 apr, 12:00
Pawel zorgde voor veel dreiging voorin en zorgde met zijn goal voor de ommekeer in de wedstrijd.
S.v. Rijssen zet indrukwekkende winstreeks voort tegen Avereest 23 apr, 19:54