Afbeelding

Nostalgisch winkelen in Rijssen groot succes

Algemeen

RIJSSEN - De nostalgische koopzaterdag in het centrum van Rijssen was een daverend succes.

Natuurlijk hangt het welslagen van zo'n evenement voor een groot deel af van het weer, maar dat was zaterdag ideaal. Het winkelend publiek was dan ook massaal naar het winkelcentrum getogen. In de Hoge Wal was een taxateur van kunstwerken actief. Op het Hoge Walplein toonde Jacob van Lindenberg van het brommermuseum zijn nostalgische bromfietsen. Zelfs had hij een klassieke Rijssense Boy-bromfiets meegenomen. Touwslagerij Van Sark uit Haaksbergen liet zien hoe vroeger touwen voor vee werden gemaakt, maar ook konden kinderen zelf een springtouw maken.

Tingieten
In de voormalige ABN-Amro verzorgde het Rijssens Museum beeldpresentaties over het Rijssen van vroeger. André van den Houten, Gerhard Baan en Jan van de Maat vermaakten het publiek met hun verhalen bij de historische foto's. Daarnaast waren in het hetzelfde gebouw de tingieters actief van het Nationaal Tinnen Figurenmuseum uit Ommen. Zij lieten zien hoe tinnen soldaatjes en andere figuren worden gegoten. Ook waren er tinnen figuren te koop voor een zacht prijsje.

Willy
De nostalgische brandweerwagen, gemaakt van een Willy's Jeep uit 1954, stond voor het gebouw en fungeerde als blikvanger en trok heel wat publiek naar binnen. Daar stonden ook de natuurgetrouwe maquettes van Mannes Lensink opgesteld. Lensink heeft tientallen markante gebouwen op schaal nagemaakt, zoals de Westerkerk (foto), de oude gasfabriek aan de Dannenberg compleet met de grote gashouder, verder de Hoge Stoepe, de Haarschool en het Parkgebouw.

Malthees
Bij de op schaal nagebouwde Noorderkerk, die je nu van bovenaf kon bekijken, was goed te zien dat de dakconstructie de vorm van een Malthezer kruis heeft. Bij de maquettes hoorde een herkenningsprijsvraag. Op een wedstrijdformulier kon het publiek de gebouwen raden en daarvan werd volop gebruik gemaakt. Mogelijk dat dit evenement een vervolg krijgt in de toekomst.

Afbeelding
De Nationale Molendag 44 minuten geleden
Afbeelding
Duik in de wereld van het water tijdens Twentse Waterweken 13 uur geleden
Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 14 uur geleden
Een groot oranjefeest wordt het zaterdag 27 april tijdens Koningsdag in het Volkspark en de Evenementenweide. (Foto: droneaanhuis)
Rijssen en Holten kleuren oranje 19 uur geleden
Afbeelding
Principeverzoek windturbines 20 uur geleden
Afbeelding
Super die Super Super 21 uur geleden
Maak Koningsdag extra gezellig door te profiteren van 20 procent korting op de gehele collectie bij Unique Mode.
Kom extra genieten bij Unique Mode 24 apr, 17:39
 Het doel van deze middag is om onder het genot van een heerlijke lunch nieuwe buurtbewoners te ontmoeten.
Inloop met lunch voor inwoners Enter in De Bron 24 apr, 12:00