Afbeelding

Vogel van de week: Oamndzanger

Algemeen

RIJSSEN - De vogel van deze week is de in Rijssen genoemde Oamndzanger of de in het Nederland genoemde zeer bekende zangvogel de nachtegaal. Bijna iedereen heeft wel eens gehoord van de fabelachtige zangkwaliteiten van de nachtegaal, maar slechts weinig mensen hebben hem ook gezien, zelfs bekende natuurfotografen moesten er soms lang voor op pad om hem voor de lens te krijgen.

In de volkstelling kondigt de nachtegaal de lente aan. Het is een vogel van mei, maar hij is tevens het symbool van de liefde, die eeuwenlang dichters en componisten bezig heeft gehouden. Toch is de nachtegaal een onopvallende 17 centimeter lange gekleurde vogel, die zich onopvallend ophoudt in dicht struikgewas, met brandnetels, van waaruit hij ook zingt. Zijn zang is verklinkend, veelzijdig, erg karakteristiek en vaak 's nachts hoorbaar, vandaar de Rijssense naam: oamndzanger.

De nachtegaal is aan de bovenzijde egaal van kleur, terwijl de stuit en de bovenzijde van de staart roodbruin zijn. Het oog is opvallende groot en zwart en de poten zijn licht van kleur. Zijn voedsel bestaat uit wormen, insecten, larven en eieren. De nachtegaal is een trekvogel die zich s’winters ophoudt in een warm land. Bij terugkeer uit het warme land in april, bekoort het mannetje de vrouwtjes met zijn fraaie zang. Als het stel eenmaal gepaard is, maken ze een nest. Een hoop bladeren vormt de grondslag voor hun nest, dat zij bouwen in een dichte ondergrond en vervolgens afbouwen met fijn materiaal. Tijdens de broedtijd legt de nachtegaal 3 tot 7 olijfbruine eieren. De eieren worden door het vrouwtje uitgebroed tussen de 13 à 14 dagen, de jonge nachtegalen blijven dan nog 12 à 13 dagen in het nest en worden door beide ouders nog twee weken gevoed. Dat is het moment waarop het mannetje ophoud met zingen, want daar heeft hij even geen tijd meer voor.

Dick Tukkers

Afbeelding
Juf Braaksel en de Magische ring 10 uur geleden
Afbeelding
Lintjesregen gemeente Rijssen-Holten 2024 15 uur geleden
Afbeelding
Laatste schooldag van CSG Reggesteyn FOTO's 18 uur geleden
Afbeelding
Voorjaarsschoonmaak 18 uur geleden
Afbeelding
De Nationale Molendag 20 uur geleden
Afbeelding
Duik in de wereld van het water tijdens Twentse Waterweken 25 apr, 19:42
Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 25 apr, 18:11
Een groot oranjefeest wordt het zaterdag 27 april tijdens Koningsdag in het Volkspark en de Evenementenweide. (Foto: droneaanhuis)
Rijssen en Holten kleuren oranje 25 apr, 13:41