Afbeelding

Vlogtman schrijft serie over Rijssens rijke Roomse leven

Algemeen

RIJSSEN - De bekende Rijssense historieschrijver Wim Vlogtman is een verhalenserie gestart over het rijke Roomse leven in Rijssen in de Havezate Kroniek.

"De rooms-katholieke parochie vormde in Rijssen een kleine, hechte gemeenschap. Volkomen gescheiden van de overige bevolking. Zo was de situatie in de vijftiger jaren, met eigen verenigingen en eigen scholen." Zo begint Vlogtman zijn geschiedkundig portret van het katholieke volksdeel.

Vlogtman kan het weten, want hij groeide op in het centrum van Rijssen te midden van katholieken die vooral in dat stadsdeel woonden en werkten.

De Havezate Kroniek is het historisch kwartaalblad van het Rijssens Museum en verschijnt vier keer per jaar. Er zijn bijdragen te lezen van een groep enthousiaste schrijvers die regelmatig een historisch aspect van de Reggestad onder de loep nemen.

De Kroniek bevat verder een lezenswaardige verhandeling van Jan Smalbrugge over een mysterieuze grafzerk in het Vlaamse plaatse Damme, waar ook Pastoor Poncke leefde volgens het boek van de schrijver Jan Eekhout. Dick Poortman vervolgt zijn tweeluik over stadhuisbode Berend Eshuis. Gerrit Kraa beschrijft hoe hij elders in het land een huis gevonden heeft dat de watersnood van 1926 en Rijssen te maken heeft.

De Kroniek is gratis voor donateurs van het museum. Losse nummers zijn te koop in de boekhandel en op het Rijssens Museum aan de Kasteellaan 1B. Wie donateur wordt kan met de donateurskaart ook terecht in het Rijksmuseum Twenthe in Enschede.

 

Afbeelding
Laatste schooldag van CSG Reggesteyn FOTO's 2 uur geleden
Afbeelding
Voorjaarsschoonmaak 2 uur geleden
Afbeelding
De Nationale Molendag 4 uur geleden
Afbeelding
Duik in de wereld van het water tijdens Twentse Waterweken 17 uur geleden
Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 18 uur geleden
Een groot oranjefeest wordt het zaterdag 27 april tijdens Koningsdag in het Volkspark en de Evenementenweide. (Foto: droneaanhuis)
Rijssen en Holten kleuren oranje 23 uur geleden
Afbeelding
Principeverzoek windturbines gisteren
Afbeelding
Super die Super Super gisteren