<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=10195025&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanrijssen.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=745,746" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Foto:

Vlogtman schrijft serie over Rijssens rijke Roomse leven

RIJSSEN - De bekende Rijssense historieschrijver Wim Vlogtman is een verhalenserie gestart over het rijke Roomse leven in Rijssen in de Havezate Kroniek.

"De rooms-katholieke parochie vormde in Rijssen een kleine, hechte gemeenschap. Volkomen gescheiden van de overige bevolking. Zo was de situatie in de vijftiger jaren, met eigen verenigingen en eigen scholen." Zo begint Vlogtman zijn geschiedkundig portret van het katholieke volksdeel.

Vlogtman kan het weten, want hij groeide op in het centrum van Rijssen te midden van katholieken die vooral in dat stadsdeel woonden en werkten.

De Havezate Kroniek is het historisch kwartaalblad van het Rijssens Museum en verschijnt vier keer per jaar. Er zijn bijdragen te lezen van een groep enthousiaste schrijvers die regelmatig een historisch aspect van de Reggestad onder de loep nemen.

De Kroniek bevat verder een lezenswaardige verhandeling van Jan Smalbrugge over een mysterieuze grafzerk in het Vlaamse plaatse Damme, waar ook Pastoor Poncke leefde volgens het boek van de schrijver Jan Eekhout. Dick Poortman vervolgt zijn tweeluik over stadhuisbode Berend Eshuis. Gerrit Kraa beschrijft hoe hij elders in het land een huis gevonden heeft dat de watersnood van 1926 en Rijssen te maken heeft.

De Kroniek is gratis voor donateurs van het museum. Losse nummers zijn te koop in de boekhandel en op het Rijssens Museum aan de Kasteellaan 1B. Wie donateur wordt kan met de donateurskaart ook terecht in het Rijksmuseum Twenthe in Enschede.

 


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=10195025&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanrijssen.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=745,746" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
Auto zoeker
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=10195036&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=hartvanrijssen.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=745,746" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=10195026&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanrijssen.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=745,746" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>