Afbeelding

Kunstenaar van de week: Irma van Dussen

Algemeen

NIJVERDAL/RIJSSEN – De kunstenaar van deze week is de in Nijverdal wonende Irma van Dussen (53). Zij is lid van de Rijssense hobbyclub 'De Burijn' en is een veelzijdige kunstenares, die zich niet alleen bezig houdt met de glaskunst, maar daarnaast ook als lid van de Rijssense hobbyclub 'De Burijn' en ze is ook nog actief met het verfijnde hout reliëf snijden.

Sinds 2019 krijgt Irma op vrijdagmorgen les op de Vrije Kunstacademie in Nunspeet in de glaskunst met zowel de koude als de warme bewerking van glas. Er wordt geëxperimenteerd met diverse soorten glas waaronder 'glass with a past' ofwel gerecycled glas, ovenschema's en technieken. De mogelijkheden zijn oneindig en iedere techniek is een vaardigheid op zich. Sinds september heeft Irma een eigen oven thuis in haar werkplaats staan. Het experimenteren van de verschillende technieken en glassoorten vergt veel tijd. Een eenvoudig werkstuk gaat namelijk twee keer 24 uur in de oven en ieder werkstuk heeft daarbij een specifiek stookprogramma. Deze maand staan er drie werkstukken van haar in het gemeentehuis van Nijverdal, omdat ze was uitgelicht bij de expositie voor amateurs 'Eigen Oogst'.

Foto
Op de bij dit artikel geplaatste foto ziet u de kunstenares met het werkstuk 'Memories'. "Dit werkstuk is gemaakt naar aanleiding van het overlijden van mijn vader vorig jaar. De gebruikte boomstam had de zogenaamde 'slaapziekte', wat het uithollen van de stam handmatig met gebruik van een beitel mogelijk maakte. Naar mate mijn vader ouder werd, werd zijn wereld steeds kleiner en gesluierd door het vele moe zijn en slapen. De herinneringen (groene ovalen) vervaagden en werden opgelicht door de vele bezoekjes van zijn dierbaren. Deze ovalen zijn gemaakt van groene wijnflessen en werden in de oven gevormd met een speciale stookgang om het zand te doen versmelten met het glas." De uitdaging voor Irma is om op een functionele en esthetische manier verschillende materialen met elkaar te verbinden. Volgens Irma probeert ze bewust gebruik te maken van de natuurlijke eigenschappen van glas en hout die door hun natuurlijke eigenschappen veel hebben te bieden. "Ik probeer bewust gebruik te maken van deze eigenschappen in mijn werk om gedachten en emoties te versterken, aldus de kunstenares."
 

Dick Tukkers

Afbeelding
Juf Braaksel en de Magische ring 10 uur geleden
Afbeelding
Lintjesregen gemeente Rijssen-Holten 2024 14 uur geleden
Afbeelding
Laatste schooldag van CSG Reggesteyn FOTO's 17 uur geleden
Afbeelding
Voorjaarsschoonmaak 17 uur geleden
Afbeelding
De Nationale Molendag 19 uur geleden
Afbeelding
Duik in de wereld van het water tijdens Twentse Waterweken 25 apr, 19:42
Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 25 apr, 18:11
Een groot oranjefeest wordt het zaterdag 27 april tijdens Koningsdag in het Volkspark en de Evenementenweide. (Foto: droneaanhuis)
Rijssen en Holten kleuren oranje 25 apr, 13:41