Rijssen - De stadsgidsen van het Rijssens Museum krijgen instructie van oud-begraafplaatsbeheerder Johan Nijzink op de Oude Begraafplaats bij een oorlogsgraf.
Rijssen - De stadsgidsen van het Rijssens Museum krijgen instructie van oud-begraafplaatsbeheerder Johan Nijzink op de Oude Begraafplaats bij een oorlogsgraf. Foto: Jan Joost

Stadsgidsen bereiden Bevrijdingsroute voor

Algemeen

RIJSSEN - Om aan de grote vraag vanuit het basisonderwijs naar de Bevrijdingswandeling te kunnen voldoen, heeft coördinator Seino Baan van het Stadsgidsengilde extra, tijdelijke stadsgidsen aangetrokken.

De route beslaat een kleine 4 kilometer en voert langs verschillende plaatsen en gebouwen waar tijdens de Tweede Wereldoorlog iets gebeurd is. De Bevrijdingswandeling start bij Schildkerk. Verderop wordt stilgestaan bij de ramp met de V1 die neerstortte op de woonhuizen van de Huttenwal. Ook komen de bombardementen op Rijssen aan de orde.

Het ontstaan en de betekenis van het oorlogsmonument bij de Oude Begraafplaats wordt toegelicht. Ook de oorlogsgraven op deze begraafplaats zijn in de Bevrijdingswandeling opgenomen. Zaterdag kregen de nieuwe stadsgidsen uitleg over de oorlogsgraven van oud-begraafplaatsbeheerder Johan Nijzink (tweede van rechts). Ook wordt de herinnering levend gehouden aan plaatsgenoten die sneuvelden of om het leven zijn gebracht buiten Rijssen. De meer dan honderd gedeporteerde joodse stadgenoten en nooit naar Rijssen terugkeerden worden ook niet vergeten.

Scholen
Speciaal voor de basisscholen is een verkorte versie van de Bevrijdingsroute gemaakt. De Werkgroep Educatie van het Rijssens Museum maakte een speciale lesbrief die de leerkrachten eventueel kunnen gebruiken om de leerlingen voor te bereiden.

Geen stadswandeling
De gewone stadswandeling door het centrum van Rijssen wordt dit voorjaar niét aangeboden, omdat daarvoor niet genoeg stadsgidsen beschikbaar zijn. De Bevrijdingsroute wordt vanaf 24 maart op dinsdagavond en zaterdagmiddag gelopen. Dinsdagavond starten om 18.30 uur en zaterdagmiddag om 14.00 uur bij Brasserie-Uit waar een korte uitleg wordt gegeven onder het genot van een kop koffie of thee. Deelnemers worden 10 minuten van tevoren verwacht. Kosten 5 euro per persoon inclusief een kop koffie of thee. Het deelnamebedrag kan bij de stadsgids worden voldaan. Aanmelden via de website van het Rijssens Museum www.rijssensmuseum.nl Voor extra info stadswandelingen@rijssenmuseum.nl

Afbeelding
Laatste schooldag van CSG Reggesteyn FOTO's 1 uur geleden
Afbeelding
Voorjaarsschoonmaak 1 uur geleden
Afbeelding
De Nationale Molendag 3 uur geleden
Afbeelding
Duik in de wereld van het water tijdens Twentse Waterweken 16 uur geleden
Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 17 uur geleden
Een groot oranjefeest wordt het zaterdag 27 april tijdens Koningsdag in het Volkspark en de Evenementenweide. (Foto: droneaanhuis)
Rijssen en Holten kleuren oranje 22 uur geleden
Afbeelding
Principeverzoek windturbines 23 uur geleden
Afbeelding
Super die Super Super gisteren