RIJSSEN - Het bronzen eiervrouwtje stond donderdagavond in de raadszaal in Rijssen.
RIJSSEN - Het bronzen eiervrouwtje stond donderdagavond in de raadszaal in Rijssen.

Het beeld van de Turfsteker staat ook nog in de kelder

RIJSSEN - Naast het bronzen eiervrouwtje (foto) dat donderdagavond in de raadszaal stond opgesteld, is er nóg een beeld waarvoor een plaats gezocht moet worden.

Fractievoorzitter Jan Beunk van Gemeentebelang (GB) verwoordde het kernachtig: "Laten we met plaatsing van het eiervrouwtje nog even wachten, want als we nog meer van die af te stoffen beelden hebben, kunnen we dat allemaal in één keer afdoen." Cultuurwethouder Ben Beens gaf toe dat er nog minstens één bronzen standbeeld in opslag staat: de Turfsteker. Dit beeld stond indertijd in de bovenhal van het voormalige stadhuis en heeft lange tijd vertoefd in de kelder van het voormalige Holtense gemeentehuis op de Smidsbelt.

Ook de Turfsteker is van bescheiden omvang, maar staat op een zeer zware hardstenen sokkel. De mensen die het beeld naar Holten hebben getransporteerd hebben er een zware til aan gehad.

Overigens lijkt juist de CU een neus te hebben voor verdwenen culturele objecten in Rijssen. Door toedoen van CU-raadslid Willemien Riezebos werd het beeld Vissers Van Mensen teruggevonden, gerestaureerd en kreeg het een plaats in een wachtruimte op de eerste verdieping van het huidige gemeentehuis.
Zowel dit beeld als het eiervrouwtje zijn gemaakt door de Wierdense kunstenaar Jan Gierveld. Veel van deze objecten zijn in het verleden gemaakt in opdracht van de voormalige Kulturele Raad Rijssen met daarin bekende namen als Freek Nieuwenhuis en Herman Roosink.

Meer berichten
 
Auto zoeker