Foto: Jan van de Maat

Goede kansen nieuwe industrie in Elsenerbeek

RIJSSEN - De kans dat er een nieuw deel aan het Rijssense industrieterrein komt in het gebied van de Elsenerbeek is flink toegenomen.

In de commissie grondgebied tekende zich een donderdagavond een flinke meerderheid af voor het leggen van het voorkeursrecht op het gebied tussen Ligtenbergerdijk en Schoneveldsdijk. Slechts de fracties van PvdA en D66 waren tegen. Door het voorkeursrecht zijn grondeigenaren verplicht bij verkoop van hun percelen die eerst aan de gemeente aan te bieden. Op die manier wordt een opdrijving van de grondprijs in dat gebied voorkomen.

Erik Albeda (foto) van Gemeentebelang (GB) toonde zich een ware kampioen duidelijke taal. "We zijn ons bewust van het tekort aan industrieterrein en we hebben in Rijssen maar weinig mogelijkheden. We snappen dat het college voor dat gebied heeft gekozen. We zijn in principe voor, maar de nieuwe gronden zijn alleen voor lokale industrie, de gebouwen mogen niet hoger dan 12 meter worden, de zuidkant moet afgeschermd worden met een wal of bomen en de waterrijke natuurstrook moeten we verplaatsen, waardoor je meer natuur krijgt, meer recreatiegebied en een nóg betere aansluiting met de Holterberg."

De meeste andere politieke partijen hadden veel meer slagen om de arm nodig in een poging de kool en geit te sparen. De studie van deze locatie was nog niet helemaal rond en zodra dat het rapport er zou zijn, zou alsnog bekeken kunnen worden of het nieuwe bedrijventerrein daar zou moeten komen of niet. Maar daarom gingen ze wel akkoord met het voorstel van B en W om het voorkeursrecht door te laten gaan.

PvdA-fractievoorzitter Rob Meijerink was zo mogelijk nóg duidelijker dan Erik Albeda. "Het nieuwe industrieterrein moet daar niet komen." Doelend op Vletgaarsmaten in Holten, zei hij dat daar ruimte genoeg was. "Bij ons als PvdA zit de deur dicht!" Ook Sander Lubberhuizen (D66) was tegen, want hij had liever gezien dat er meerdere gebieden in beeld zouden zijn gebracht zodat er iets te kiezen viel. De gemeenteraad heeft over het voorkeursrechtvoorstel het laatste woord en beslist 24 september.

Meer berichten
 
Auto zoeker