v.l.n.r.: gemeentesecretaris Arie van Eck, de wethouders Erik Wessels (CDA), Jan Aanstoot (GB), burgemeester Arco Hofland, de wethouders Bert Tijhof (CU) en Ben Beens SGP).
v.l.n.r.: gemeentesecretaris Arie van Eck, de wethouders Erik Wessels (CDA), Jan Aanstoot (GB), burgemeester Arco Hofland, de wethouders Bert Tijhof (CU) en Ben Beens SGP). Foto: gemeente Rijssen-Holten

B en W: ondanks alles sluitende begroting 2021

Algemeen

RIJSSEN – Ondank alle onzekere omstandigheden zijn burgemeester en wethouders er toch in geslaagd een sluitend huishoudboekje voor volgend jaar te presenteren.

De gemeente Rijssen-Holten is uitstekend in staat om haar maatschappelijke opgaven uit te voeren. B en W zeggen niet alle wensen te kunnen inwilligen bijvoorbeeld op het gebied van het verkeersnet. Ook is er niet voldoende geld voor bijvoorbeeld een boomvervangingsplan. Maar toch slaagt het College erin het voorzieningenniveau netjes op peil te houden. Dat kan door een voorzichtig financieel beleid te voeren en goed samen te werken met het bedrijfsleven, de buurten en de inwoners.

Zorgen
Financieel zijn er ook risico’s. Het Rijk is bezig de uitkering uit de gemeentefonds te herzien en dat ziet er niet gunstig uit. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) spant zich samen met de gemeenten in voor het op peil blijven van de geldstroom en een eerlijker verdeling om de slechte financiële positie van alle gemeenten niet te verergeren.
Een grote financiële uitdaging voor de gemeenten ligt vooral in het sociaal domein. Nog altijd komt er te weinig geld uit Den Haag voor jeugdzorg en maatschappelijke ondersteuning. Dat leidde in Rijssen-Holten al tot bezuinigingen.

Verbeteren
Financieel wethouder Erik Wessels (CDA) is tevreden dat Rijssen-Holten toch enkele investeringen kan doen in 2021. “We maken geld vrij voor het verbeteren van onze digitale dienstverlening. Ook maken we een aantal kruispunten veiliger én we investeren stapsgewijs om het Masterplan Oosterhof uit te voeren.

Onderwijs
Belangrijk zijn ook duurzaamheid en energietransitie. “Onlangs is sprak de raad over het Integraal Huisvestingsplan Onderwijs. Komend jaar gaan we ook starten met een eerste reeks investeringen in goede onderwijshuisvesting.” Wessels is bijzonder blij dat er een sluitende begroting ligt. “Ondanks bezuinigingen en financiële onzekerheid, kunnen we toch de nodige investeringen doen die goed zijn voor de samenleving.” Vrijdag 6 oktober buigt de gemeenteraad zich vanaf ‘s morgens 10 uur over de begroting.

Afbeelding
Duik in de wereld van het water tijdens Twentse Waterweken 10 uur geleden
Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 11 uur geleden
Een groot oranjefeest wordt het zaterdag 27 april tijdens Koningsdag in het Volkspark en de Evenementenweide. (Foto: droneaanhuis)
Rijssen en Holten kleuren oranje 16 uur geleden
Afbeelding
Principeverzoek windturbines 17 uur geleden
Afbeelding
Super die Super Super 18 uur geleden
Maak Koningsdag extra gezellig door te profiteren van 20 procent korting op de gehele collectie bij Unique Mode.
Kom extra genieten bij Unique Mode 24 apr, 17:39
 Het doel van deze middag is om onder het genot van een heerlijke lunch nieuwe buurtbewoners te ontmoeten.
Inloop met lunch voor inwoners Enter in De Bron 24 apr, 12:00
Pawel zorgde voor veel dreiging voorin en zorgde met zijn goal voor de ommekeer in de wedstrijd.
S.v. Rijssen zet indrukwekkende winstreeks voort tegen Avereest 23 apr, 19:54