Dientje, Mirjam en Jan
Dientje, Mirjam en Jan

Ontzorgen bij De Hooiberg

Algemeen

RIJSSEN - Bij Zorgboerderij De Borkeld, waar Activiteitencentrum De Hooiberg gevestigd is, is het momenteel allemaal een beetje anders in verband met de coronamaatregelen. Zo zijn er wat minder deelnemers tegelijk bij elkaar voor de dagbesteding. Op deze woensdagmorgen zijn de deelnemers Jan, Dientje en Mirjam druk aan het knutselen. Er worden onder andere kerstkaarten en schilderijtjes gemaakt om rondom kersttijd te kunnen verkopen en/of versturen.

“Normaliter is hier begin december altijd de drukbezochte winterfair maar helaas gaat dit nu niet door. Dus we moeten alternatieven zoeken om toch spulletjes te verkopen,” meent een vrijwilliger. Dientje is druk aan het schilderen met een hert. “Ik vind de poten eigenlijk nog niet helemaal goed. Verder is het wel mooi.” Tussendoor zijn ze gezellig aan het kletsen. “Het is hier altijd wel fijn”, zegt Mirjam. Bij dagbesteding De Hooiberg kunnen de deelnemers hun creativiteit ontwikkelen waarbij zij worden bijgestaan door de medewerkers en vrijwilligers. Ook kinder- en tienergroepen met een beperking begeleiden is een onderdeel van de activiteiten bij De Hooiberg.

Ontzorgen
Bij De Hooiberg geldt de slogan: ‘Ontzorgen op De Borkeld’. Daarbij is gezelligheid een belangrijke factor evenals de sociale contacten en tevens de christelijke identiteit. De deelnemers komen één of meerdere dagdelen per week vanuit een zorgindicatie, afgegeven door de gemeente Rijssen-Holten. “Wij werken hier met meerdere medewerkers en vrijwilligers op verschillende dagen. We zijn altijd met allerlei knutselwerkjes bezig zoals schilderen en tekenen, boetseren maar ook bijvoorbeeld servies versieren. Daarnaast koken of bakken we gezamenlijk”, aldus één van de medewerkers.

Boomgaard en dieren
Zorgboerderij De Borkeld is gelegen op een schitterende plek zodat men in het voorjaar en in de zomer ook geregeld buiten kan vertoeven. “We hebben hier een boomgaard met vruchten om zelf jam van te maken. Ons kippenhotel staat daarnaast en onze deelnemers kunnen daar bezig zijn met eieren rapen, sorteren en in een doosje pakken voor verkoop. Ook lopen er allerlei andere dieren rond en we maken wandelingetjes.” Een gedeelte van de gebouwen en de tuin wordt verhuurd aan Siloah (christelijke gehandicaptenzorg).

Geen winterfair
De bestuursleden vinden het erg jammer de winterfair niet doorgaat. “Als stichting hebben wij die inkomsten nodig, nu valt er een behoorlijk gat in de begroting. Maar wij stellen het bijzonder op prijs als mensen een gift voor willen geven. Men kan dit overmaken op IBAN NL79 RABO 0132 2300 03 t.n.v. Zorgboerderij De Borkeld.

Afbeelding
Lintjesregen gemeente Rijssen-Holten 2024 34 minuten geleden
Afbeelding
Laatste schooldag van CSG Reggesteyn FOTO's 3 uur geleden
Afbeelding
Voorjaarsschoonmaak 3 uur geleden
Afbeelding
De Nationale Molendag 5 uur geleden
Afbeelding
Duik in de wereld van het water tijdens Twentse Waterweken 17 uur geleden
Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 19 uur geleden
Een groot oranjefeest wordt het zaterdag 27 april tijdens Koningsdag in het Volkspark en de Evenementenweide. (Foto: droneaanhuis)
Rijssen en Holten kleuren oranje 23 uur geleden
Afbeelding
Principeverzoek windturbines gisteren