RIJSSEN - De protesten waren heftig toen de gemeente voorkeursrecht legde op het natuurgebied van de Elsenerbeek.
RIJSSEN - De protesten waren heftig toen de gemeente voorkeursrecht legde op het natuurgebied van de Elsenerbeek. Foto: Jan Joost

Gemeente gaat op zoek naar nieuwe industrieterreinen

Algemeen

RIJSSEN - De gemeente heeft laten onderzoeken wat de behoefte is aan nieuw industrieterrein tot 2030.

Daartoe is opdracht gegeven aan het bureau Buck Consultants International (BCI) uit Nijmegen. BCI heeft inmiddels de uitkomsten op een rij gezet. Gebleken is dat de vraag naar bedrijfsterreinen het beschikbare aanbod de afgelopen jaren ver heeft overtroffen. Op dit moment is er nog ongeveer 7 hectare beschikbaar, waarvan al een deel in optie is gegeven aan bedrijven die dit op middellange termijn nodig hebben.

Behoefte
BCI heeft berekend dat tot 2030 behoefte is nieuw industrieterrein tussen de 20 en 28 hectare. De behoefte in Rijssen is het grootst, maar ook Holten kan nieuwe bedrijventerreinen gebruiken. Gesteld wordt dat Rijssen-Holten uitbreiding van industrieterrein nodig heeft om haar positie te behouden.

Positie
De economische kracht en groeimogelijkheden zit voor Rijssen-Holten vooral in de bouw, industrie en logistiek. Een hoogwaardige vestigingsmilieu en met een juiste mix aan bedrijventerreinen is nodig om de groei-, transitie-, innovatie- en duurzaamheidsdoelen te bereiken. Uitbreiding van het areaal bedrijventerrein draagt bij aan de het behoud van de positie van Rijssen als bouwstad van de toekomst, het creëren van ruimte voor bedrijvigheid en het behouden van de maakindustrie.

Niet openbaar 
BCI heeft met 14 willekeurig gekozen bedrijven gesproken. Wat deze bedrijven hebben gezegd gaat de gemeente niet openbaar maken, omdat anders de toekomstplannen van deze ondernemers op straat komen te liggen. Iets wat hun positie op voorhand kan verzwakken. Wel hebben de ondernemersverenigingen een brief gestuurd om de gemeente tot handelen aan te zetten.

Stapsgewijs
Bij de behoeftegetallen worden nog wel enkele kanttekeningen gemaakt. De raming tot 2030 kan immers door veranderende economische omstandigheden er anders gaan uitzien. BCI adviseert dan ook geen groot industrieterrein voor te bereiden, maar dit stapsgewijs aan te pakken, zodat bijsturing te allen tijd mogelijk is.

Tot 2040
Ook de periode tot 2040 is bekeken. Maar volgens BCI is de behoefte in die periode nu niet goed vast te stellen, vooral door de snelle ontwikkelingen van de economie, technologie en de maatschappij. De verwachting is wel dat de uitbreidingsbehoefte na 2030 zal afvlakken, maar hoe dat zal gaan is nog niet duidelijk, te meer ook omdat inschattingen in het verleden nogal eens niet uitpakten zoals werd verwacht.

Invloed op samenleving
Goed functionerende bedrijventerreinen hebben een grote sociaal-maatschappelijke en economische invloed op de samenleving. Groei betekent immers werkgelegenheid voor de inwoners. De afgelopen periode is de werkgelegenheid in Rijssen-Holten met 18 procent gegroeid, wat 11 procent meer is dan gemiddeld in de rest van Twente. “Werk biedt perspectief, samenhang in de samenleving en inkomen. Dit draagt allemaal bij aan een duurzame samenleving. De goede samenwerking tussen bedrijfsleven en onderwijs bevordert daarnaast de slagingskans van onze jongeren op de arbeidsmarkt,” aldus een woordvoerder van de gemeente.

Mijnenveld
Er zal veel wijsheid nodig zijn van gemeenteraad en B en W om de behoefte aan industrieterrein op de juiste wijze op te lossen. Om nieuwe industrieterrein te creëren, zal daarvoor grond aan de buitenkant van het industrieterrein gezocht moeten worden. Toen de gemeente het voorkeursrecht liet gelden op nieuwe gronden in het natuurgebied van de Elsenerbeek, stak een storm van protest op bij aanwonenden en natuurliefhebbers. Intussen liggen alle opties nog open. Zeker is dat de beleidsmakers uiterst voorzichtig moeten manoeuvreren door dit mijnenveld van tegengestelde belangen.

Afbeelding
De Nationale Molendag 44 minuten geleden
Afbeelding
Duik in de wereld van het water tijdens Twentse Waterweken 13 uur geleden
Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 14 uur geleden
Een groot oranjefeest wordt het zaterdag 27 april tijdens Koningsdag in het Volkspark en de Evenementenweide. (Foto: droneaanhuis)
Rijssen en Holten kleuren oranje 19 uur geleden
Afbeelding
Principeverzoek windturbines 20 uur geleden
Afbeelding
Super die Super Super 21 uur geleden
Maak Koningsdag extra gezellig door te profiteren van 20 procent korting op de gehele collectie bij Unique Mode.
Kom extra genieten bij Unique Mode 24 apr, 17:39
 Het doel van deze middag is om onder het genot van een heerlijke lunch nieuwe buurtbewoners te ontmoeten.
Inloop met lunch voor inwoners Enter in De Bron 24 apr, 12:00