Afbeelding

Sien, iedereen zien zoals hij of zij is

Algemeen

RIJSSEN-HOLTEN - Sien Rijssen e.o. (en omstreken) maakt deel uit van de landelijke vereniging Sien. Sien staat voor zien. Sien wil iedereen zien zoals hij of zij is.

“Vanuit christelijke inspiratie willen we werken aan een samenleving waarin mensen met een verstandelijke beperking volop mee kunnen doen aan onze samenleving. Ook zijn er regionale commissies, onder andere in Rijssen en Holten. Deze vormen eigenlijk het kloppend hart van Sien. Wij mensen zijn allemaal anders. We zeggen daarom ook wel ‘anders begaafd’ in plaats van mensen met een verstandelijke beperking”, geeft bestuurslid Henk Hulsman van Sien Rijssen e.o. aan.

Sien diensten
De regionale commissie van Sien probeert te helpen bij het omgaan met beperkingen en het benutten van kansen. De vereniging bestaat uit leden en donateurs, landelijk en/of regionaal. Hulsman: “Uiteraard geven wij daar vorm aan door speciale Sien diensten, in samenwerking met de plaatselijke kerken in Rijssen en Holten en hun buurgemeenten, te organiseren. Ook kijken wij naar besluitvorming in de politiek om daar, indien nodig, extra aandacht te vragen voor onze doelgroep. Dit door op te komen voor de veiligheid van onze mensen met een beperking. Tevens is het belangrijk dat er in deze digitale samenleving aandacht is voor deze mensen. Mantelzorg en de waardering daarvoor is erg belangrijk. Gelukkig is daar in onze gemeenten redelijk veel aandacht voor.”

Onderling contact
Daarnaast is er vanuit de regionale commissie veel aandacht voor onderling contact in de vorm van ontmoetingsdagen, kerstvieringen et cetera. Ook advies en doorverwijzing is een belangrijke taak. Twee keer per jaar komt er een uitgebreide nieuwsbrief uit met daarin veel tips en gebeurtenissen die belangrijk zijn voor deze doelgroep. “Nu in deze tijd van corona komen wij veel ernstige problemen tegen. In de meeste zorginstellingen heeft het coronavirus toegeslagen. Zowel onder de bewoners als bij hun verzorgers. Het in quarantaine moeten is iets wat heel moeilijk is voor mensen met een verstandelijke beperking. De beperkingen die in maart aangehouden zijn, kunnen echt niet. Daar hebben wij ons ook hard voor gemaakt.”

Waken voor eenzaamheid
“Eenzaamheid is iets waar, evenals bij ouderen, ook bij onze mensen die anders begaafd zijn, voor gewaakt moet worden. Zorg voor ernstig zieke coronapatiënten schiet vaak tekort door gebrek aan personeel. De inzet van het zorgpersoneel verdient alle lof! Kortom, we willen voor onze anders begaafde medemens een volwaardige plaats in onze samenleving kunnen bewerkstelligen.”

Afbeelding
Juf Braaksel en de Magische ring 1 uur geleden
Afbeelding
Lintjesregen gemeente Rijssen-Holten 2024 5 uur geleden
Afbeelding
Laatste schooldag van CSG Reggesteyn FOTO's 8 uur geleden
Afbeelding
Voorjaarsschoonmaak 8 uur geleden
Afbeelding
De Nationale Molendag 10 uur geleden
Afbeelding
Duik in de wereld van het water tijdens Twentse Waterweken 23 uur geleden
Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement gisteren
Een groot oranjefeest wordt het zaterdag 27 april tijdens Koningsdag in het Volkspark en de Evenementenweide. (Foto: droneaanhuis)
Rijssen en Holten kleuren oranje 25 apr, 13:41