Verwarrende tijd voor scholen
Leerlingen Constantijnschool in de sneeuw
Leerlingen Constantijnschool in de sneeuw

Verwarrende tijd voor scholen

RIJSSEN - Alle (basis)scholen van PCPO in Rijssen hebben nauw contact met elkaar in deze verwarrende coronatijd. Men probeert zo goed als mogelijk op elkaar af te stemmen maar elke school kan en mag ook eigen keuzes maken als het gaat om de adviezen vanuit het RIVM. Sommige zaken zijn wettelijk verplicht, anderen een (dringend) advies. Via de PO-raad kunnen de scholen protocollen downloaden/raadplegen die als een wegwijzer functioneren.

Zo ook de Constantijnschool in Rijssen. Directeur Gertjan van Dijk vertelt: “Vanaf 14 december organiseerden wij onderwijs op afstand. Dit was niet nieuw want in de eerste lockdown is al veel ervaring hiermee opgedaan. Op onze school hebben we veel devices (chromebooks) meegegeven naar huis zodat alle kinderen het thuisonderwijs konden volgen. We hebben de tijden dat de kinderen online les kregen zoveel mogelijk per groep afgestemd zodat niet alle kinderen tegelijk online hoefden. Leerkrachten maakten gebruik van Meet om alle kinderen online te krijgen/te zien. Via Hangout kon individueel gecommuniceerd worden en in google Classroom werden alle opdrachten klaargezet. Erg leuk waren ook de ‘Goedemorgen-filmpjes’ waarin de kinderen werden begroet, opdrachten werden toegelicht en dergelijke. Na de onlinelessen bleven de leerkrachten beschikbaar voor vragen.”

Complimenten
“Een groot compliment aan de leerkrachten want het was dagelijks schakelen en enorm flexibel zijn en ook aan al die ouders die thuis als managers moesten fungeren om alles in goede banen te leiden. De afgelopen periode heeft veel van leerkrachten én ouders gevraagd. En ook van de kinderen zelf. Op school hadden we ook dagelijks kinderen van ouders die een cruciaal beroep uitoefenen en ook ‘kwetsbare’ kinderen vingen wij op. Ook dat vroeg veel afstemming en organisatie van ons allemaal.”

Heel blij
Men is blij dat de scholen weer open zijn. “Elke leerkracht is immers het onderwijs ingegaan om de kinderen fysiek les te geven. Digitaal lesgeven blijft ‘behelpen’, ook al doet iedereen nog zo zijn of haar best.” Uiteraard zijn er ook zorgen onder het onderwijzend personeel nu de scholen volledig open zijn ook al proberen ze het zo goed en zo veilig mogelijk te doen. “In kleine groepen werken is voor ons onwerkbaar. Kinderen helpen ook elkaar, moeten dingen halen en brengen et cetera. We proberen de anderhalve meter tussen de volwassenen te handhaven. Tussen de leerkrachten en de kinderen hoeft dit niet. Dan is er nog een hele waslijst aangaande thuisquarantaine. Niet fijn, maar het is niet anders. Persoonlijk mis ik enorm de contacten met ouders. Het vraagt dus heel veel geduld van ons allemaal.”
Foto: Leerlingen Constantijnschool in de sneeuw.

Meer berichten