RIJSSEN - Het pand links, waarin vroeger bakkerij Harbers (Köster-Freark) was gevestigd, krijgt zijn oude aanzien terug.
RIJSSEN - Het pand links, waarin vroeger bakkerij Harbers (Köster-Freark) was gevestigd, krijgt zijn oude aanzien terug. Foto: Jan Joost

Voormalig pand bakker Kösterfreark Westerstraat weer in oude staat

Algemeen

RIJSSEN - Het pand in de Westerstraat waar in vroeger tijden de bakkerswinkel en bakkerij van Harbers was gevestigd, wordt weer in oude staat hersteld.

Het pand van bakker Köster-Freark is aangekocht door Henk Brinks van Brinks Montage. Hij is van plan het vooroorlogse huis weer zijn oude aanzien terug te geven. Volgens Brinks past zo’n stijlvol pand perfect in de Westerstraat, waar de huizen veelal hun klassieke uiterlijk hebben behouden. Brinks is een ondernemer met gevoel voor historie en bij wie het begon te kriebelen toen het pand voorbijkwam. Hij gaat twee woningen in het pand realiseren, “maar aan de buitenkant zie je daar niets van.” Op de begane grond was aan de achterkant ooit de bakkerij met de bakkersoven. Die oven heeft Brinks er nagenoeg compleet uitgehaald. “Ik ben nog aan het bekijken hoe we die ouderwetse oven op een of andere manier kunnen verwerken in de toekomstige woning.” Hij heeft daarover ook al contact gehad met het Rijssens Museum.

In oude staat herstellen
De bakkerswinkel aan de voorkant is door bakker Gerrit Hendrik Harbers in de jaren zestig van de vorige eeuw helemaal verbouwd. De winkel kreeg toen de ruimte over de volle breedte van het pand en in de voorgevel werden grote etalageruiten aangebracht. Brinks gaat die grote winkelramen er weer uithalen en de voorgevel in oude staat herstellen. “Op oude foto’s en tekeningen kun je zien hoe de winkeldeur vroeger in de hoek van het pand zat. Die winkeldeur komt weer terug en de voorgevel met twee kleinere ramen wordt met passende stenen er weer helemaal opnieuw in gemetseld. Waar vroeger de winkel was, komt een grote woonkamer over de gehele breedte van het pand.”

Eigen ingang
De benedenverdiepingbewoners hebben straks hun eigen ingang links naast het pand. De bovenverdieping heeft de ingang rechts naast het pand. “Je kunt zo’n huis ook slopen en dan hou je een flinke bouwkavel over. Maar nieuwbouw in een sfeervolle buurt vind ik niet wat. Daarom heb ik ervoor gekozen om het huis weer terug te brengen in de oude staat. Zo blijft het pand tot in lengte van jaren bestaan.”

Afbeelding
Duik in de wereld van het water tijdens Twentse Waterweken 6 uur geleden
Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 8 uur geleden
Een groot oranjefeest wordt het zaterdag 27 april tijdens Koningsdag in het Volkspark en de Evenementenweide. (Foto: droneaanhuis)
Rijssen en Holten kleuren oranje 12 uur geleden
Afbeelding
Principeverzoek windturbines 14 uur geleden
Afbeelding
Super die Super Super 15 uur geleden
Maak Koningsdag extra gezellig door te profiteren van 20 procent korting op de gehele collectie bij Unique Mode.
Kom extra genieten bij Unique Mode 24 apr, 17:39
 Het doel van deze middag is om onder het genot van een heerlijke lunch nieuwe buurtbewoners te ontmoeten.
Inloop met lunch voor inwoners Enter in De Bron 24 apr, 12:00
Pawel zorgde voor veel dreiging voorin en zorgde met zijn goal voor de ommekeer in de wedstrijd.
S.v. Rijssen zet indrukwekkende winstreeks voort tegen Avereest 23 apr, 19:54