<p>RIJSSEN - Het pand links, waarin vroeger bakkerij Harbers (K&ouml;ster-Freark) was gevestigd, krijgt zijn oude aanzien terug.</p>

RIJSSEN - Het pand links, waarin vroeger bakkerij Harbers (Köster-Freark) was gevestigd, krijgt zijn oude aanzien terug.

(Foto: Jan Joost )

Voormalig pand bakker Kösterfreark Westerstraat weer in oude staat

RIJSSEN - Het pand in de Westerstraat waar in vroeger tijden de bakkerswinkel en bakkerij van Harbers was gevestigd, wordt weer in oude staat hersteld.

Het pand van bakker Köster-Freark is aangekocht door Henk Brinks van Brinks Montage. Hij is van plan het vooroorlogse huis weer zijn oude aanzien terug te geven. Volgens Brinks past zo’n stijlvol pand perfect in de Westerstraat, waar de huizen veelal hun klassieke uiterlijk hebben behouden. Brinks is een ondernemer met gevoel voor historie en bij wie het begon te kriebelen toen het pand voorbijkwam. Hij gaat twee woningen in het pand realiseren, “maar aan de buitenkant zie je daar niets van.” Op de begane grond was aan de achterkant ooit de bakkerij met de bakkersoven. Die oven heeft Brinks er nagenoeg compleet uitgehaald. “Ik ben nog aan het bekijken hoe we die ouderwetse oven op een of andere manier kunnen verwerken in de toekomstige woning.” Hij heeft daarover ook al contact gehad met het Rijssens Museum.

In oude staat herstellen
De bakkerswinkel aan de voorkant is door bakker Gerrit Hendrik Harbers in de jaren zestig van de vorige eeuw helemaal verbouwd. De winkel kreeg toen de ruimte over de volle breedte van het pand en in de voorgevel werden grote etalageruiten aangebracht. Brinks gaat die grote winkelramen er weer uithalen en de voorgevel in oude staat herstellen. “Op oude foto’s en tekeningen kun je zien hoe de winkeldeur vroeger in de hoek van het pand zat. Die winkeldeur komt weer terug en de voorgevel met twee kleinere ramen wordt met passende stenen er weer helemaal opnieuw in gemetseld. Waar vroeger de winkel was, komt een grote woonkamer over de gehele breedte van het pand.”

Eigen ingang
De benedenverdiepingbewoners hebben straks hun eigen ingang links naast het pand. De bovenverdieping heeft de ingang rechts naast het pand. “Je kunt zo’n huis ook slopen en dan hou je een flinke bouwkavel over. Maar nieuwbouw in een sfeervolle buurt vind ik niet wat. Daarom heb ik ervoor gekozen om het huis weer terug te brengen in de oude staat. Zo blijft het pand tot in lengte van jaren bestaan.”

Meer berichten
 
Auto zoeker