Foto: Jan Joost

Klimaat in Kasteel werkt

RIJSSEN - De nieuwe klimaatinstallatie in havezate de Oosterhof is enkele dagen geleden in werking gezet.

De nieuwe installatie op de kasteelzolder moet zorgen voor een constante temperatuur en vochtigheidsgehalte in de historische havezate. Door te zorgen voor een constant binnenklimaat blijven kunstwerken en museale voorwerpen beter in conditie, terwijl ook de vochtschade aan het historische bouwwerk tot een minimum wordt gereduceerd.

Luchtbevochtigers
De klimaatinstallatie moet het werk overnemen van minstens 10 stand alone luchtbevochtigers, die dagelijks vele liters vocht in de binnenruimtes brengen. Dit moet voorkomen dat antiek houtwerk gaat scheuren en de verf van de schilderijen barst. De losstaande luchtbevochtigers moeten enkele keren per week worden bijgevuld. Nadeel van deze losstaande bevochtigers is dat ze de waterdamp vanaf één punt in de ruimte brengen. Door de komst van de nieuwe situatie wordt dat anders. In alle museale ruimtes zijn nu ventilatiezakken langs de plafonds aangebracht die de vochtige lucht over een groot oppervlak in de ruimte verdelen doordat de zakken over de lengte zijn geperforeerd.

Praktisch
De museumleiding is zeer ingenomen met de nieuwe installatie. "De havezate is een oud gebouw en geen twee ruimtes zijn hetzelfde, met alle gevolgen van dien voor de luchtkwaliteit. Maar als de nieuwe installatie doet wat ons beloofd is, dan zijn we van een hele grote zorg af. Ook praktisch, want het is al die jaren een geweldig gesleep geweest met gieters water om het binnenklimaat op de juiste vochtigheidsgraad te houden."

Herinrichting
De grote installatie is voordelig opgesteld langs de zijkant van de kasteelzolder. "Door herinrichting van dat zolderdeel is van de omvangrijke machine nauwelijks iets te zien. Ook de leidingen en kanalen zijn maximaal weggewerkt of van een rustige betimmering voorzien." De herinrichting van de zolder is intussen ter hand genomen.

Meer berichten
 
Auto zoeker