Misschien wel de jongste vrachtwagenchauffeur: Bas Glaubitz

RIJSSEN - Bas Glaubitz uit Rijssen is nog maar 19 jaar oud, heeft al ruim een jaar zijn vrachtwagenrijbewijs en werkt als vrachtwagenchauffeur voor Brinks Transport in Rijssen. Hij is al in diverse landen geweest maar rijdt ook in Nederland. Het beroep is hem min of meer met de paplepel ingegoten.

“Mijn vader werkt bij Nijwa in Rijssen. Hij is daar bedrijfsleider en verkoper. Meestal praten we over alles wat met transport te maken heeft.” Als kind ging Bas al regelmatig met zijn vader mee. “Bijvoorbeeld om een nieuwe truck bij een klant af te leveren of als er bijvoorbeeld een jubileumfeestje was bij een transportbedrijf. Dan kon ik mooi rondkijken en de sfeer proeven in zo’n bedrijf.”

Opleidingen
Bas vertelt dat de vrachtwagen tegenwoordig wel luxer is uitgevoerd. “Ik heb een koelkast, airco en een fijn bed met een lattenbodem. Ik rijd in een automaat en de snelheidsbegrenzer staat afgesteld op 90 km per uur. De stoelen zitten ook veel beter. Dat is belangrijk voor je rug.” Op CSG Reggesteyn in Rijssen koos Bas voor Mobiliteit en transport. Daarna volgde hij de tweejarige MBO-opleiding chauffeur wegvervoer bij OT&L in Rijssen. Een opleiding in samenwerking met het ROC en transportbedrijven in Rijssen en omgeving. “Ik werkte vier dagen bij Brinks en ging één dag in de week naar school. Vanuit de opleiding werden ook mijn rijopleidingen geregeld en gepland. Ook was er een regeling dat de rijopleidingen van mijn salaris werd ingehouden. Dus dan merk je niet dat het allemaal best duur is. Dat ging heel snel en ook goed. Vorig jaar februari was ik eigenlijk al klaar. Maar toen kwam corona. Daardoor heb ik nu in januari pas mijn schooldiploma gekregen. Maar ik was al mooi aan het werk dus ik vond het niet zo heel erg.”

Vertrouwen
Wanneer Bas onderweg is, vaak wel een week, houdt hij zijn ouders altijd op de hoogte. “We appen regelmatig en bellen elke avond wel even. Soms maak ik een foto van een mooie plek of stad en die stuur ik dan in de gezinsapp. Ze hebben het volste vertrouwen in mij. Ik rijd netjes en let goed op wat de rest van het verkeer doet. Haastig rijden is nooit goed. Veiligheid is het belangrijkste in het verkeer. Ik mag behalve motor en bus alle voertuigen besturen. Mijn pasje (rijbewijs) is al aardig vol, dus dat gaat mooi.” Andere truckers vinden het wel leuk zo’n jonge collega te ontmoeten. Van hen krijgt Bas ook weer tips.

Meer berichten
 
Auto zoeker