Foto: Shutterstock

Geef uw zonnepanelen ook eens een poetsbeurt!

De afgelopen jaren hebben steeds meer huishoudens zonnepanelen laten plaatsen. Deze leveren duurzame stroom wat goed is voor het milieu. Hoewel de panelen relatief onderhoudsarm zijn, is het wel verstandig om ze enkele keren per jaar te inspecteren en schoon te maken.

Een zonnepaneel is een bijzonder stukje technologisch vernuft. Ze toveren het beschikbare zonlicht om in gratis, duurzame energie. Maar het rendement van uw zonnepanelen gaat wel omlaag wanneer ze vies zijn. Het advies is dan ook om ze drie keer per jaar te inspecteren. Dit is een goed moment ervoor, aangezien panelen momenteel vies kunnen zijn door bijvoorbeeld de vele pollen die in het voorjaar in de lucht zijn. Ook bijvoorbeeld vogelpoep of aangekoekte bladeren kunnen een impact hebben op het rendement. Een realistische schatting is dat een vies zonnepaneel zo'n vijf procent aan energieopbrengst mis loopt. U kunt dit zelf ook bijhouden met het monitoringsysteem van de zonnepanelen. Wanneer de opbrengst licht daalde gedurende het jaar kán dit aanleiding zijn om eens schoon te maken.

Iemand inhuren?
Omdat de meeste mensen niet zo geneigd zijn om zelf het dak op te gaan zijn er ook steeds meer gespecialiseerde bedrijven die aanbieden om uw zonnepanelen schoon te maken. Zij beloven vaak een onrealistische 15 procent toename na de schoonmaak én vragen bovendien vaak de hoofdprijs voor schoonmaakwerkzaamheden. Het loont dus absoluut om rond te kijken en referenties te lezen van bedrijven voor u met iemand in zee gaat.

Zelf doen
Wanneer u graag zelf de zonnepanelen wilt reinigen is het verstandig om enkele voorzorgsmaatregelen in acht te nemen. Zo is het verstandig om zonnepanelen schoon te maken wanneer er geen zon is. Panelen kunnen namelijk erg warm worden, tot wel 80 graden. Ideale tijdstippen zijn 's ochtends vroeg en 's avonds laat. Schakel de zonnepanelen ook uit wanneer u aan de slag gaat met de schoonmaak. Wees alert op de bekabeling en leun ook niet op de zonnepanelen zelf. Gebruik bij het schoonmaken eerst een (hand)bezem om grof vuil te verwijderen zoals bladeren. Hierna kunt u de zonnepanelen schoonmaken met water. Het liefste lauw warm en ontkalkt water. Dit kan met gespecialiseerde schoonmaakborstels die aan te sluiten zijn op de tuinslang, maar ook een handzame druksproeier met pomp is praktisch in gebruik. De panelen hoeft u niet droog te maken, dit kan juist zorgen voor krassen.

Werk veilig
Uiteraard is een belangrijk advies ook om veilig te werken. Maak gebruik van een goede ladder en gebruik deze volgens de veiligheidsinstructies van de fabrikant. Algemene adviezen zijn: sta nooit hoger dan de vierde tree van boven. Houd tijdens het klimmen altijd drie contactpunten met de ladder (twee handen aan de ladder, één voet verplaatsen). Voorkom ook dat gereedschap en dergelijke valt, door dit met een koord aan uzelf vast te maken. Werk ook het liefste met een tweede persoon die kan assisteren met het aanreiken van materiaal en het bewaken van de ladder.

Meer berichten
 
Auto zoeker