BERLIJN - Van links naar rechts wethouder Gerrit Harbers (CDA), gemeentesecretaris Wim Elbertsen, wethouder Derk Kreijkes (SGP), wethouder Jan ten Hover (SGP) en burgemeester Engelbert van Voorden.
BERLIJN - Van links naar rechts wethouder Gerrit Harbers (CDA), gemeentesecretaris Wim Elbertsen, wethouder Derk Kreijkes (SGP), wethouder Jan ten Hover (SGP) en burgemeester Engelbert van Voorden. (Foto: Gerrit Harbers)

Rijssense sloopdrift gaat zelfs tot in Berlijn

RIJSSEN - De Rijssense sloopdrift gaat zelfs over de landsgrens.

Dat is de titel van een wat luchthartig bedoeld artikel in de nieuwste Havezate Kroniek, het historisch magazine van het Rijssens Museum. Aanleiding voor het verhaal is een foto die beschikbaar is gesteld door oud-wethouder Gerrit Harbers (CDA). Hij maakte in juni 1990 deel uit van een Rijssense delegatie die een bezoek bracht aan Berlijn, dat toen extra in de belangstelling stond omdat West-Duitsland en de DDR weer één waren geworden zodat De Muur in Berlijn geen functie meer had. Op de foto hanteert Harbers zelf hamer en steenbeitel om een betonschilfer met graffiti uit De Muur te hakken. V.l.n.r. gemeentesecretaris Elbertsen, de wethouders Kreijkes (SGP), Ten Hove (SGP) en burgemeester Van Voorden kijken toe.

Opbouw Berlijn
In het verhaal in de jongste Kroniek wordt de legendarische Rijssense sloopdrift in verband gebracht met de hakwerkzaamheden van de wethouder. Anderzijds wordt er ook op gewezen dat het historisch besef bij de Rijssense beleidsmakers de laatste jaren weer flink toegenomen is. Maar ook dat nogal wat Rijssense bouwbedrijven hebben bijgedragen aan de opbouw van het nieuwe Berlijn, dat later weer de hoofdstad van het verenigde Duitsland werd.

Kolenboeren
Het openingsverhaal in de Havezate Kroniek gaat over het verdwijnen van de kolenboeren uit Rijssen en is geschreven door Wim Vlogtman. Deze Rijssense chroniqueur begint in de jaren zestig en schetst een nostalgisch beeld van de Rijssenaren die hun huizen verwarmden met kolenkachels die ze vulden met steenkool van Schuurman en Mensink (’n Zwilstuutn).

Nootjes-3
Vlogtman behandelt de verschillende kolensoorten, onder andere nootjes-3 en nootjes-4 die je kon bestellen op het stationsemplacement en die vervolgens bij de klanten aan huis werden bezorgd.

Kraa
Gerrit Kraa schrijft over de schoolgaande jeugd in Notter en Zuna van eertijds. Jan Smalbrugge komt met een eerste deel over het monument voor Frederica van Ittersum in de Schildkerk. Oud-brandweerman Henk van den Noort schrijft over brandpreventiemaatregelen die al enkele honderden jaren geleden werden getroffen. Dick Poortman behandelt diefstal van kleding in de vorige eeuw onder de titel “Spitsvondigheid afgestraft”. Jan van de Maat legt uit waarom het Delfts aardewerk van de Van Heelkunstcollectie zo waardevol is en wat daar op het Rijssens Museum nog altijd van te zien is. In de dialectrubriek gaat het over de achtergronden van de woorden pikstrik en vennesik. En in de rubriek Aandere Tieden figureren de bekende Rijssenaren Dieks Slagman en Marten Boerman van de Haarstraat.

Gratis
De Havezate Kroniek verschijnt vier keer per jaar en is gratis voor vrienden die het Rijssens Museum met minstens 25 euro per jaar steunen. Opgeven kan op vrienden@rijssensmuseum.nl Of aan de balie van het museum. Wie nu vriend wordt, krijgt het eerste nummer gratis én de vriendenpas die het hele jaar door gratis toegang geeft tot het Rijssens Museum.

Meer berichten
 
Auto zoeker