Afbeelding

Gedichten met aansprekende thema’s

Algemeen

RIJSSEN - Gedichten schrijven en anderszins bezig zijn met taal zoals toneelstukken schrijven, dat is een grote hobby van Johan Mekenkamp (64), geboren en getogen in Rijssen. Voorheen schreef hij ook nog een aantal jaartjes als freelancer bij het Rijssens Nieuwsblad naast zijn dagelijkse werk waarbij ook wekelijks een gedicht van hem geplaatst werd. 

“Daar kreeg ik zoveel leuke reacties op dat ik, nadat deze krant fuseerde met de toenmalige krant West Twente en de freelancers niet meer nodig waren, verder ben gegaan met het schrijven van gedichten en onder andere ook toneelstukken. Nu staan deze op de besloten Facebookpagina ‘Drees op dinsdag’ en de Facebookpagina ‘Echt Riessens’.

Drees
De naam Drees op dinsdag komt voort uit het feit dat de Mekenkamps als bijnaam ‘van n‘ Drees’ hebben en hij de gedichten altijd op een dinsdag plaatst. “Sinds kort dus ook op de Facebookpagina ‘Echt Riessens’ en dan op de vrijdag”, meent Johan. Hij begon ongeveer op zijn vijftiende jaar met het schrijven van kleine gedichtjes zoals sinterklaasgedichtjes of gedichtjes voor een bruiloft. “Ik vond dat wel leuk en het zit wel in de familie want mijn beide ooms, Jan en Gerrit van ’n Drees, schreven ook regelmatig gedichten die bij menigeen bekend waren. Gaandeweg heb ik dat toen uitgebreid en mijn gedichten bevatten uiteenlopende thema’s die veel mensen vaak wel aanspreken.”

Toneelstukken
Johan schreef tien toneelstukken voor toneelvereniging Hexel uit Nijverdal waarvan er negen zijn opgevoerd. “Dat was veel werk en kostte veel tijd maar ik merkte dat ik er wel plezier in had. Ik wist niet dat ik toneelstukken kon schrijven maar heb er blijkbaar dus toch de feeling voor. Je moet in dat geval wel zo’n vijftien tot achttien verschillende personages neerzetten. Dat moet samen een goed verhaal vormen. Ik nam dan een week vrij om het goed af te ronden. Wanneer het toneelstuk daarna opgevoerd werd door de toneelspelers, genoot ik er enorm van. Het waren humoristische stukken met en lach en een traan. Menig bezoeker gaf aan of zichzelf of een familielid of kennis te herkennen in één of meerdere personages.” Het is Johans bedoeling dat hij de toneelstukken bundelt en laat uitgeven zodat andere toneelverenigingen deze nog eens kunnen opvoeren. “Wel met een paar aanpassinkjes hier en daar omdat er passages in voorkomen die toen actueel waren en nu niet meer.”

Anekdotes
Mensen die leuke anekdotes hebben voor een gedicht, met een bepaald doel, mogen dit wel aan de schrijver doorgeven. “Dan kan ik er een mooi gedicht over maken dat dan weer op de Facebookpagina geplaatst kan worden. Hij is tevens stadsgids van Rijssen en draagt dan bijvoorbeeld bij een herdenkingsmonument een speciaal gedicht voor. “Dat vind ik mooi en de gasten ook, dus het mes snijdt wat dat betreft aan twee kanten.”

Tekst: Jenny ter Harmsel

Afbeelding
De Nationale Molendag 1 uur geleden
Afbeelding
Duik in de wereld van het water tijdens Twentse Waterweken 13 uur geleden
Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 15 uur geleden
Een groot oranjefeest wordt het zaterdag 27 april tijdens Koningsdag in het Volkspark en de Evenementenweide. (Foto: droneaanhuis)
Rijssen en Holten kleuren oranje 19 uur geleden
Afbeelding
Principeverzoek windturbines 21 uur geleden
Afbeelding
Super die Super Super 22 uur geleden
Maak Koningsdag extra gezellig door te profiteren van 20 procent korting op de gehele collectie bij Unique Mode.
Kom extra genieten bij Unique Mode 24 apr, 17:39
 Het doel van deze middag is om onder het genot van een heerlijke lunch nieuwe buurtbewoners te ontmoeten.
Inloop met lunch voor inwoners Enter in De Bron 24 apr, 12:00