Natuur beleven en ervaren met buitenlessen niet vanzelfsprekend

RIJSSEN-REGIO - Buitenlessen en natuuronderwijs op school zijn lang niet altijd meer vanzelfsprekend. IVN maakt het daarom voor scholen en leerkrachten makkelijk en leuk om met natuureducatie aan de slag te gaan, zowel in de klas als daarbuiten. Zo ook de afdeling van IVN Rijssen-Enter. 

“Natuur en de vrijheid om buiten te bewegen is belangrijk voor kinderen. Door natuuronderwijs, natuureducatie of natuurbeleving stimuleer je milieubewust gedrag bij kinderen. Unieke ervaringen in de natuur zijn zelfs bepalend voor het gedrag nu en in de toekomst”, meent bestuurslid Wim Baan.
IVN faciliteert dan ook direct of indirect natuur- en buitenonderwijs op vrijwel alle zevenduizend basisscholen en een groot aantal basisscholen op het schoolplein. Belangrijk bij het ontwikkelen van natuurlessen is de wijze waarop kinderen de natuur beleven en ervaren. Interactieve, liefst structurele, natuurlessen waarin zelf ontdekken, verkennen en beleven centraal staat is daarvoor erg geschikt. Daarmee wordt de ontwikkeling van het natuurbesef bij kinderen gestimuleerd. Baan: “Wij maken het voor scholen en leerkrachten makkelijk en leuk om met duurzaamheid en natuureducatie aan de slag te gaan. Ons aanbod bestaat uit begeleide activiteiten om met de klas erop uit te gaan, campagnes en materialen om zelf aan de slag te gaan en de fysieke vergroening van de school.”
Door middel van campagnes en projecten, speciaal voor kinderen voor groep 1 tot en met 8, planten we, samen met de leerkrachten, het zaadje voor een leven lang liefde voor de natuur. Ter ondersteuning bieden we lespakketten en materialen voor in de klas en op het schoolplein, passend bij de kerndoelen van het primair onderwijs. Voor leerkrachten die meer willen weten over een natuuronderwerp of over hoe je buiten les geeft, geven we trainingen.”

Buitenlesdag en slootjesdag

Jaarlijks organiseert IVN samen met Jantje Beton de Nationale Buitenlesdag. Leerkrachten op meer dan 2500 scholen geven dan buiten les. Dat is niet alleen goed voor de leerprestaties, maar ook nog eens heel leuk. Dit jaar vond dit plaats in april. Voor leerkrachten van groep 7 en 8 wordt er een YouTube natuurlespakket ontwikkeld. Presentatrice Iris Hesseling neemt de leerlingen in filmpjes mee naar buiten en geeft hen opdrachten om over de natuur te leren. Baan: “Elk jaar in juni gaan we samen met (groot)ouders en kinderen van 4 tot en met 12 jaar op avontuur langs de waterkant tijdens de IVN slootjesdagen met schepnetjes en loeppotjes. Altijd weer een succes.”

Meer berichten
 
Auto zoeker