<p>V. l.n.r. kerkrentmeester Gerrit Veneklaas, Wim Nijkamp voorzitter Erfgoed Adviesraad Rijssen-Holten en wethouder Erik Wessels.&nbsp;</p>

V. l.n.r. kerkrentmeester Gerrit Veneklaas, Wim Nijkamp voorzitter Erfgoed Adviesraad Rijssen-Holten en wethouder Erik Wessels. 

(Foto: gemeente Rijssen-Holten )

Erfgoedpluim Naberorgel Holtense Dorpskerk

RIJSSEN-HOLTEN - Jaarlijks wordt de Erfgoedpluim uitgereikt en dit jaar zelfs twee! Eentje is gegaan naar het kerkbestuur van de Nederlandse Hervormde Dorpskerk in Holten. Maandag kregen de kerkrentmeester van hervormd Holten de prijs overhandigd door wethouder Erik Wessels en voorzitter Wim Nijkamp van de Erfgoedadviesraad Rijssen-Holten. 

De kerk en het orgel dat er in staat, zien er prachtig uit en zijn een verrijking voor Holten en omstreken. Daarnaast is de kerk ook opengesteld voor breder cultureel gebruik. Het bestuur opent de deuren op gezette tijden voor bezoekers en er worden concerten gegeven. Voor Holtenaren en toeristen is dit een passende aanvulling op het culturele aanbod van het dorp.

Brand

De huidige kerk uit 1832 is niet de eerste die op deze plek heeft gestaan. Het gebouw vervangt een eerdere kerk, die in 1829 helaas verloren ging door een brand. De kerktoren is rijksmonument en het kerkgebouw is gemeentelijk monument. Helaas hebben het orgel (uit 1855) en het interieur geen monumentale waarde. Toch zijn er goede pogingen gedaan om het Naber-orgel een monumentale waarde te geven. Het eerste verzoek tot bescherming als rijksmonument dateert van 2003. Na veel argumentatie over en weer is het verzoek uiteindelijk in 2018 definitief afgewezen om juridische en beleidsmatige redenen. Ook de vele restauraties en aanpassingen aan het orgel waren een reden om het niet aan te merken als monument. Tóch is juist de laatste restauratie van het orgel die het orgel weer de allure van vroeger terug heeft gegeven. De leden van de Erfgoedadviesraad waren hier dan ook zeer van onder de indruk en hebben dit beloond met de Erfgoedpluim 2021.


Foto: gemeente Rijssen-Holten

De tweede pluim

Eigenaar G. Weersink van het pand op de hoek Rozengaarde-Emmastraat in Rijssen heeft eveneens de Erfgoedpluim 2021 gewonnen. Dit historische pand heeft veel karakteristieke elementen en heeft onlangs nog een restauratiebeurt gekregen die het pand zijn echte oude aanzien van vroeger teruggegeven heeft met luchtbogen en gesmede pauwen.

Meer berichten
 
Auto zoeker