<p>Koos van der Burgh en zijn vrouw Willy, bij zijn afscheid als huisarts in 2017. Hij werd Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.&nbsp;</p>

Koos van der Burgh en zijn vrouw Willy, bij zijn afscheid als huisarts in 2017. Hij werd Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. 

(Foto: Jan Joost )

Spoer-Koos van der Burgh neemt afscheid van Rijssens Leemspoor

RIJSSEN - Koos van der Burgh (69) stopt met zijn bestuurlijke werkzaamheden voor het Rijssens Leemspoor. De Rijssense oud-huisarts is een van de oprichters van het historische smalspoor in 1988. Sinds die tijd maakte hij deel uit van het bestuur. Eerst 25 jaar als voorzitter en de laatste jaren als algemeen adjunct. De eerste 15 jaar zette hij zich samen met zijn eerste vrouw Klaartje in voor het leemspoor.

Het Rijssens Leemspoor is een van de grote toeristische attracties van Rijssen en omstreken geworden. De eerste jaren werd veel materiaal en materieel verzameld op het terrein achter de toenmalige steenfabriek van Baan en Ten Hove aan de Brekeldlaan. Naderhand werd met toestemming van de overheid een speciale werkplaats en station gebouwd aan de Markeloseweg. Vanaf daar werd een smalspoorlijn aangelegd onderlangs de Rijsserberg die via het Witte Veldje de Arend Baanstraat kruiste en het eindpunt bereikte ter hoogte van sportcomplex de Brekeld.

Vrijwilligers

Het Rijssens Leemspoor heeft al die jaren, met hulp van vele vrijwilligers, gestaag doorgewerkt aan de uitbreiding van de attractie. Daarbij was het doel steeds om de historie van de steenbakkerijen, waarvan Rijssen er ooit vele telde, op een levendige manier te bewaren en te promoten. Het einde van dit smalspoorverhaal is nog niet in zicht, want op dit moment wordt nog volop gebouwd aan een nieuwe materieelhal naast de Joodse begraafplaats aan de Arend Baanstraat.
Inmiddels is ook de blokhut van Scouting Niej Begin aangekocht. Het is de bedoeling dat in een aparte expositieruimte de geschiedenis van het leemspoor en de baksteenindustrie zichtbaar worden gemaakt.

Meer berichten