Afbeelding
Foto: ©2021 STUDIO 81 Photography

Platte column: strategische visie

Algemeen

Iej köant nen hoop van de gemeente Riessen-Hoolten zeggen, mear iej köant nit zeggen det ze niks an ’t plat doot. Alns nog op de riegel. 

Biej het binnenkommen in het gemeentehoes steet op grote borden da’j oe oet mangt drukken in ’t plat, en nog wal in minstens twee varianten: ’t Sallaands en Tweants. Doarbiej is de kaans groot det ze ook nog in het plat terugge-doot. 

Al heel lange leden wörden der vanoet de Twente Academie op an-edrungen om trouwambtenaren an te stellen dee een huwelijk in het plat köant voltrekken. Doar hef Riessen-Hoolten der minstens dree van. Zol ook te gek wean: iej zollen wal ne trouwerieje in het Duuts of het Engels können kriegen, mear nit ‘t plat? Gelukkig is doar in vuurzeen. 

Mer het allerbelangriekste is wal een joarlijksen dialectroad. Al seends 1993 dut een gemeenteroad mooi plat in de dialectmoand meart. En umdet in Riessen-Hoolten een gemeenteroad ne hele mooie dwarsduursnede is van leu oet Riessen en Hoolten, kan het grötste gedeelte van een gemeenteroad ook heel mooi plat. 

‘n Road van Riessen-Hoolten is ne hele mooie dwarsduursnede van Riessen en Hoolten

Zelfs as ze met mekoar an distern goat doot ze det gewoon in mooi plat. En wat alle joar wier opvaalt: zo gaauw at de roadsleden oawer dee vaalske schaamte hen zeent, wordt ‘r volop discussieerd oawer van alns en nog wat, net zo as ze noaderhaand oonder mekoar in de kantine doot. Ook angenaam is det de polletieke discussies ineens vuur alleman te volgen zeent. 

‘n Platroad is good vuur de democratische bewustwording

Een platroad is ook steal good vuur de democratische bewustwording, want gin één roadslid wordt verplícht um plat te doon. A’j oe better veult biej oew eagen soort Hollaands, dan veendt gin ene det stom of vervelend. Zo geewt oonze volksvertegenwoordigers mekoar in een dialectroad alle ruumte den a’j neurig hebt. Zélfs weelt ze verkeerde wedstrieddrang vuurkomn, want ooit was der nen platbeker in-esteeld, de Karel Schönfeld Wichers-bokaal. Mear het wörden ne wedstried um zo geforceerd meugelijk plat te doon en det was wier nit de bedoeling. Vandoar det een lesten platbeker an een helen gemeenteroad is escheunken. Hee steet in de roadszale op een speciaal waandpleankn met de oorkonde der biej.

Mer der is nóg mear. Kortens köm de nieje strategische visie oet. Den löp van 2010 tot 2030 en wordt alle vief joar tegen ’t lechte heulden. Mer ’t meuiste is det disse plannen vuur de kommende joaren ook in ‘t Riessens en ‘t Hooltens wordt oet-evoerd. De musea van Hoolten en Riessen zorgt vuur ne strategische visie in hedendaags plat. En det is allemoal ‘t bedrief van roadsgriffier Gert Veerman. Hee veendt: a’j as gemeente vúúr het plat zeent, dan munn de toekomstplannen óók in good plat te leazen wean.

Den Veerman mag bliewen!

Gerrit Dannenberg

Afbeelding
Lintjesregen gemeente Rijssen-Holten 2024 3 uur geleden
Afbeelding
Laatste schooldag van CSG Reggesteyn FOTO's 6 uur geleden
Afbeelding
Voorjaarsschoonmaak 6 uur geleden
Afbeelding
De Nationale Molendag 8 uur geleden
Afbeelding
Duik in de wereld van het water tijdens Twentse Waterweken 20 uur geleden
Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 22 uur geleden
Een groot oranjefeest wordt het zaterdag 27 april tijdens Koningsdag in het Volkspark en de Evenementenweide. (Foto: droneaanhuis)
Rijssen en Holten kleuren oranje 25 apr, 13:41
Afbeelding
Principeverzoek windturbines 25 apr, 12:20