Foto: St. Pelmolen Ter Horst

Bezoek Rijssense Pelmolen op Nationale Molendag

RIJSSEN - In het weekeinde van 14 en 15 mei is het Nationale Molendag en honderden molens in het hele land openen hun deuren voor publiek. Uiteraard is ook de Rijssense Pelmolen Ter Horst van de partij, maar uitsluitend op de zaterdag.

Nationale Molendag is extra feestelijk omdat 2022 het Jaar van de Molenaar is. Dit ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van het Gilde van Vrijwillige Molenaars. Ook in de Pelmolen zijn de vrijwillige molenaars present om bezoekers de werking van de uit 1752 daterende achtkantige stellingmolen uit de doeken te doen.

Bij voldoende wind wordt er tevens olie geslagen. Deze biologische lijnolie en geperst lijnzaad zijn aan de balie verkrijgbaar. Ook verkoopt de molen meelproducten zoals pannenkoekmeel en kruidkoekmix van andere molens uit de omgeving. Uit de opbrengst van die verkoop wordt mede het onderhoud van de molen bekostigd.

Bezoekers hebben op Nationale Molendag gratis toegang van 10.00 tot 16.00 uur. Stichting Pelmolen Ter Horst heeft overigens behoefte aan vrijwillige molenaars. Mochten er mannen en vrouwen belangstelling hebben dan is de Nationale Molendag een prima gelegenheid om te ervaren wat er komt kijken bij het vak van vrijwillige molenaar.

Meer informatie over Nationale Molendag is te vinden op www.molens.nl/nationalemolendag-2022.

Meer berichten
 
Auto zoeker