Afbeelding

Broer zoekt opvolger voor museum

Algemeen

HOLTEN - Een zaaiviool, kafmolen en een hakselmachine. Een brandweerwagen uit 1800 en een ossenwagen uit Roemenië. Wie zich even terug wil wanen in het boerenleven van grootmoederstijd, kan zijn of haar hart ophalen aan de Langstraat in Holten bij museum Broer, een leven lang boer. 

Eigenlijk heet hij Albert Pekkeriet, maar iedereen noemt hem Broer. “Die bijnaam heb ik vroeger gekregen.” Zo’n 14 jaar geleden is hij gestart met het verzamelen van oude agrarische attributen en werd de oude stal omgetoverd tot een museum. Met de hulp van Henk Mulder en Anton Stukker werd een muur omgetoverd tot een schilderachtig boerenlandschap. “Daar staat nog de oude boerderij die hier heeft gestaan,” wijst hij aan. 

In de hele stal is oud gereedschap te vinden, machines, wagens en zelfs een koets uit vervlogen tijden. Hoeveel attributen er zijn, durft hij niet te zeggen. Er is heel wat te bekijken. 

“Er komen naast toeristen ook veel groepen langs,” zegt Broer. Daarnaast zit hij aan de fietsroute van het Pieterpad en dat levert ook aanloop op. Niet alleen voor het museum, maar ook voor bijvoorbeeld de koffie met krentenwegge of appelgebak buiten bij het Rustpunt. Het is een komen en gaan van gezelligheid. 

Toch denkt de 81-jarige Broer ook aan z’n eigen toekomst. “Ik moet realistisch zijn en zit te denken over wie het museum straks voort zou willen zetten.” Een opvolger heeft hij tot nu toe nog niet gevonden. De vrijwilligers die hem helpen, zien een overname niet zitten. “Het zou jammer zijn als alles straks weg moet.” 

Verder heeft Broer veel last van de coronaperiode gehad. “Gelukkig heb ik steun gekregen van de gemeente, anders had ik het misschien niet gered.” Vooral groepen bleven weg, waardoor een belangrijke bron van inkomsten verdween. 

Naast de zoektocht naar een toekomstige opvolger, zijn volgens Broer ook nieuwe vrijwilligers nodig die groepen willen begeleiden of goed met computers overweg kunnen, en willen helpen met de pr. 

Wie een kijkje in het museum wil nemen, is van harte welkom van maandag tot en met donderdag tussen 11.00 en 17.00 uur aan de Langstraat 38 in Holten. Kijk voor meer informatie op www.eenlevenlangboer.nl of telefoon: 0573-221555.

Afbeelding
Zomerserie orgelconcerten in de Schildkerk 27 mei, 17:49
Afbeelding
H. Dionysiuskerk is open tijdens Open Kerkendag 27 mei, 07:55
Afbeelding
s.v. Rijssen met 2-0 onderuit in wedstrijd tegen RSKV Bornerbroek 26 mei, 19:53
Afbeelding
Oproep voor 'krakersrellen' van zwembad De Koerbelt 26 mei, 17:55
Afbeelding
Geslaagd weekend voor SVOD turnsters in België 26 mei, 15:54
Afbeelding
Canon Rijssense kerken staat online 26 mei, 11:50
Afbeelding
'Ons Vermaak' houdt jeugdviswedstrijden 26 mei, 09:50
Afbeelding
Hele buurt wil lindebomen Haarstraat juist kappen 26 mei, 08:03