Holtense oogstdag maakt nieuwe start

HOLTEN - Graan snijden met de zicht, halmen opbinden en met paard en wagen de oogst binnenhalen. Vroeger was het hard werken op het land. Voor ouderen brengt dit herinneringen naar boven uit hun jeugdjaren. En jongeren genieten van het authentieke ambacht. Ook even terug in de tijd? Dat kan zaterdag 30 juli van 13.00 tot 17.00 uur aan het Beukenlaantje in Holten. 

Al vele jaren wordt de oogstdag op de enk gehouden en werd soms hitte en regen getrotseerd. Totdat corona het evenement de das omdeed. De veelal oudere vrijwilligers zagen het niet meer zitten om de kar voort te trekken. Maar gelukkig wilden enkele jongeren deze traditie graag instandhouden en namen plaats in het bestuur. Met Marcel Oostervelt (35) als de nieuwe voorman. “Als vrijwilliger loop ik al wat jaren mee en nu werd ik gevraagd om voorzitter te worden. Het was eigenlijk de bedoeling om jong en oud te mixen. Maar veel ouderen zijn inmiddels 70, 80 jaar en wilden na corona wel graag terugtreden.” 

Vier jongeren hebben het stokje overgenomen en organiseren de Holtense oogstdag. “We willen de oogstdag hier op het veld in oude glorie weer oppakken”, aldus de nieuwe voorzitter Marcel Oostervelt. “We willen de oudere vrijwilligers er graag bij houden”, benadrukt Marcel. “Omdat we in oude stijl doorgaan inclusief de kleding van vroeger, waren ze zeer positief.” Wel heeft Marcel plannen om vanaf volgend jaar meer variatie in het programma te stoppen. “Het is al jaren hetzelfde en om het interessant voor iedereen te houden, willen we de volgende keer wat aanpassingen doorvoeren.” Hij zit dan onder meer te denken aan andere gewassen erbij te voegen, zoals aardappelen.

Deze keer blijft het nog bij het oude. Alhoewel: “Ik probeer voor de kinderen een grote zandbak te regelen, zodat ouders kunnen genieten van het evenement en de kinderen van het zand”, zegt Marcel. “Omdat we de paarden op het land nodig hebben, rijdt er geen huifkar vanuit het centrum naar het terrein.” Wel wordt er tegenover een parkeerplaats ingericht. 

Tijdens de dag zijn de landbouwwerkzaamheden door de jaren heen te zien. Van het handwerk rond 1900 tot het machinaal verwerken zoals dat tegenwoordig gebeurt. Ook zijn er diverse kraampjes te vinden met streekproducten als bloem, jam en honing. “En voor de kinderen ijs en ranja.” Verder staan er kleine stationaire motoren en machines. 

Enkele malen is al proefgedraaid voor de grote dag. “We hebben met een aantal jonge paarden geoefend. Daarnaast hebben we twee nieuwe bindsters erbij die het in de praktijk nog moesten leren.”

Wethouder Rob de Koe is uitgenodigd om samen met een vrijwilliger zaterdag om 13.00 uur het startsein voor de oogstdag te geven. Daarna kan het oogstfeest beginnen en zal Ep Krikkink het publiek via luidsprekers uitleg geven over wat er allemaal te zien is. Iedereen is van harte welkom om even terug de tijd in te gaan en zich in grootmoeders tijd te wanen. 

De oogstdag wordt zaterdag 30 juli van 13.00 tot 17.00 uur gehouden aan het Beukenlaantje in Holten. 

Meer berichten
 
Auto zoeker