Afbeelding

Holtense oogstdag maakt nieuwe start

Algemeen

HOLTEN - Graan snijden met de zicht, halmen opbinden en met paard en wagen de oogst binnenhalen. Vroeger was het hard werken op het land. Voor ouderen brengt dit herinneringen naar boven uit hun jeugdjaren. En jongeren genieten van het authentieke ambacht. Ook even terug in de tijd? Dat kan zaterdag 30 juli van 13.00 tot 17.00 uur aan het Beukenlaantje in Holten. 

Al vele jaren wordt de oogstdag op de enk gehouden en werd soms hitte en regen getrotseerd. Totdat corona het evenement de das omdeed. De veelal oudere vrijwilligers zagen het niet meer zitten om de kar voort te trekken. Maar gelukkig wilden enkele jongeren deze traditie graag instandhouden en namen plaats in het bestuur. Met Marcel Oostervelt (35) als de nieuwe voorman. “Als vrijwilliger loop ik al wat jaren mee en nu werd ik gevraagd om voorzitter te worden. Het was eigenlijk de bedoeling om jong en oud te mixen. Maar veel ouderen zijn inmiddels 70, 80 jaar en wilden na corona wel graag terugtreden.” 

Vier jongeren hebben het stokje overgenomen en organiseren de Holtense oogstdag. “We willen de oogstdag hier op het veld in oude glorie weer oppakken”, aldus de nieuwe voorzitter Marcel Oostervelt. “We willen de oudere vrijwilligers er graag bij houden”, benadrukt Marcel. “Omdat we in oude stijl doorgaan inclusief de kleding van vroeger, waren ze zeer positief.” Wel heeft Marcel plannen om vanaf volgend jaar meer variatie in het programma te stoppen. “Het is al jaren hetzelfde en om het interessant voor iedereen te houden, willen we de volgende keer wat aanpassingen doorvoeren.” Hij zit dan onder meer te denken aan andere gewassen erbij te voegen, zoals aardappelen.

Deze keer blijft het nog bij het oude. Alhoewel: “Ik probeer voor de kinderen een grote zandbak te regelen, zodat ouders kunnen genieten van het evenement en de kinderen van het zand”, zegt Marcel. “Omdat we de paarden op het land nodig hebben, rijdt er geen huifkar vanuit het centrum naar het terrein.” Wel wordt er tegenover een parkeerplaats ingericht. 

Tijdens de dag zijn de landbouwwerkzaamheden door de jaren heen te zien. Van het handwerk rond 1900 tot het machinaal verwerken zoals dat tegenwoordig gebeurt. Ook zijn er diverse kraampjes te vinden met streekproducten als bloem, jam en honing. “En voor de kinderen ijs en ranja.” Verder staan er kleine stationaire motoren en machines. 

Enkele malen is al proefgedraaid voor de grote dag. “We hebben met een aantal jonge paarden geoefend. Daarnaast hebben we twee nieuwe bindsters erbij die het in de praktijk nog moesten leren.”

Wethouder Rob de Koe is uitgenodigd om samen met een vrijwilliger zaterdag om 13.00 uur het startsein voor de oogstdag te geven. Daarna kan het oogstfeest beginnen en zal Ep Krikkink het publiek via luidsprekers uitleg geven over wat er allemaal te zien is. Iedereen is van harte welkom om even terug de tijd in te gaan en zich in grootmoeders tijd te wanen. 

De oogstdag wordt zaterdag 30 juli van 13.00 tot 17.00 uur gehouden aan het Beukenlaantje in Holten. 

Afbeelding
De Nationale Molendag 29 minuten geleden
Afbeelding
Duik in de wereld van het water tijdens Twentse Waterweken 13 uur geleden
Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 14 uur geleden
Een groot oranjefeest wordt het zaterdag 27 april tijdens Koningsdag in het Volkspark en de Evenementenweide. (Foto: droneaanhuis)
Rijssen en Holten kleuren oranje 19 uur geleden
Afbeelding
Principeverzoek windturbines 20 uur geleden
Afbeelding
Super die Super Super 21 uur geleden
Maak Koningsdag extra gezellig door te profiteren van 20 procent korting op de gehele collectie bij Unique Mode.
Kom extra genieten bij Unique Mode 24 apr, 17:39
 Het doel van deze middag is om onder het genot van een heerlijke lunch nieuwe buurtbewoners te ontmoeten.
Inloop met lunch voor inwoners Enter in De Bron 24 apr, 12:00