In de zomermaanden vallen veel activiteiten stil en zijn familie en kennissen op vakantie. Voor sommigen is de zomer dan erg eenzaam.
In de zomermaanden vallen veel activiteiten stil en zijn familie en kennissen op vakantie. Voor sommigen is de zomer dan erg eenzaam.

Kijk om naar elkaar in de zomer

Algemeen

Eenzaamheid in de zomer is een thema dat de afgelopen jaren steeds meer belangstelling krijgt. Dit is nodig ook; er zijn voldoende mensen die zich in de vakantie juist heel eenzaam voelen, zeker ouderen. Wanneer kinderen, kleinkinderen en vrienden met vakantie gaan, kan het zijn dat men zich wat vaker alleen voelt. Zeker wanneer andere sociale activiteiten vanwege een zomerstop niet doorgaan.

TWENTE - Om dit onder de aandacht te brengen voert ook de Rijksoverheid momenteel weer een campagne. Deze geeft zowel de thuisblijvers tips om de eenzaamheid te doorbreken, maar spoort ook juist de vakantieganger aan om hen niet uit het oog te verliezen. Een belletje of kaartje vanaf het vakantieadres geeft aan dat je aan hen denkt, zo is de boodschap.

Eenzaamheidsonderzoeker Eric Schoenmakers: “In mijn nabije omgeving hoor ik oudere mensen vaak zeggen dat ze anderen niet tot last willen zijn. Dat is goed bedoeld, maar die ander weet vaak niet dat er behoefte is aan contact. Wilt u contact? Zoek dat dan op. Vraag of iemand tijd heeft. En als het even niet uitkomt, geven ze dat wel aan. We zitten vaak te wachten tot een ander initiatief neemt, terwijl we dat het beste zelf kunnen doen.”

Eric geeft een aantal tips om deze zomer meer verbonden te zijn: Ga bij uzelf na waarom u zich alleen voelt. Als u weet waardoor dit komt, is het makkelijker een passende oplossing te vinden. Is het omdat u te weinig sociale contacten heeft, mist u het contact met familie en vrienden in de zomer, of mist u zinvolle bezigheden?

Praat erover. Een gesprek helpt ons onze gedachten te ordenen. Praten helpt dus om te benoemen waar het gevoel van alleen zijn of niet-verbonden zijn vandaan komt. Zoek hiervoor iemand die goed kan luisteren en die u vertrouwt.

Bel of sms zelf iets vaker. Op deze manier kunt u laagdrempelig contact onderhouden, ook als uw familie of vrienden met vakantie zijn.

Zoek een activiteit die bij u past. Neem geen genoegen met mensen die zeggen: ‘dit is leuk, ga dat doen!’, maar kijk naar waar u zelf gelukkig van wordt. Er zijn vast verschillende activiteiten bij u in de buurt. Kijk bijvoorbeeld op eentegeneenzaamheid.nl/initiatieven.

Zorg voor afleiding en zingeving. Ga leuke dingen doen als u thuisblijft in de zomer. Of nog beter: ga dingen doen waarmee u iets kan betekenen voor een ander, bijvoorbeeld als vrijwilliger. Dat geeft vaak een meer voldaan gevoel. Eric: “Vrijwel iedereen kent het gevoel van eenzaamheid, jong en oud, in elke levensfase en in alle culturen. Oók als u een grote sociale kring heeft en u een groot gedeelte van de dag wel vrolijk of gelukkig bent, kunt u zich wel eens eenzaam voelen. Dat is niet gek en hoort nu eenmaal bij het leven. Soms is er een relatief makkelijke oplossing, maar niet altijd. Probeer te zoeken naar een manier waarop u wél contact kan onderhouden die past bij de levens van de mensen om u heen. Door onze verwachtingen wat bij te stellen, is het vaak makkelijker tevreden en minder eenzaam te zijn.”

!
Afbeelding
BSK Keukens heropent verbouwde showroom 1 uur geleden
Afbeelding
Demonstratiedagen bij Lefulux Wonen in Heeten 5 uur geleden
Afbeelding
FC Twente pakt thuis een nette 3-0 winst op Vitesse 7 uur geleden
Afbeelding
Laat je inspireren tijdens oktober woonmaand 10 uur geleden
Afbeelding
Beleef Scandinavisch slapen bij Bos Bedden Nijverdal 23 uur geleden
Afbeelding
Medewerkers in het zonnetje gezet gisteren
Afbeelding
Voorleeslunch in Kulturhus Holten 5 okt, 15:02
Afbeelding
Boles pottery: te mooi voor in de kast 5 okt, 13:42