Ingrid Steenbergen bij de ingang van Het Bos van Daantje Das, achter restaurant Hollywood. “Volgende maand gaan we een start maken met de werkzaamheden.”
Ingrid Steenbergen bij de ingang van Het Bos van Daantje Das, achter restaurant Hollywood. “Volgende maand gaan we een start maken met de werkzaamheden.”

Ontdek hoe Holterberg is ontstaan

Algemeen

HOLTEN - “Iedereen dichterbij de natuur brengen, dat is wat we willen doen.” Met de hulp van Geopark Twente wordt de geschiedenis van de Holterberg tastbaar gemaakt in en bij Natuurmuseum Holterberg. Reis duizenden jaren terug in de tijd. Voel en bekijk wat er nog gewoon te vinden is over de ontstaansperiode van het Nationaal Park. 

Zo wordt er in het Bos van Daantje Das een smeltwatervijver gerealiseerd. En komt er een plattegrond van Scandinavië met daarop zwerfstenen die op de Holterberg te vinden zijn. Het gaat om gidsgesteenten. “Ergens anders moet je heel Europa door om alle verschillende keien te vinden,” geeft Ingrid Steenbergen van Natuurmuseum Holterberg aan. “Maar hier liggen ze allemaal gewoon voor het oprapen.”

De Sallandse Heuvelrug is zo’n 150 duizend jaar geleden ontstaan tijdens de laatste IJstijd. Veel keien zijn tijdens deze periode vanuit Scandinavië met ijs en smeltwater hier naartoe gekomen. Ook zijn er zand en kiezels uit Frankrijk te vinden die ooit via de rivieren hier terecht zijn gekomen. 

“De bedoeling is dat je bij het museum echt kunt zien hoe het gebied is ontstaan,” legt Ingrid uit. “De geschiedenis van de berg zit gewoon in de grond.”

De start van deze geologische plannen werd 8 juni al gegeven door wethouder Erik Wessels. Hij opende het Informatiepunt in het museum. Bezoekers kunnen op een interactieve manier video’s over het gebied bekijken. Maar ook fiets- en wandelroutes ontdekken. 

“Volgende maand gaan we een start maken met de werkzaamheden in het Bos van Daantje Das,” geeft Ingrid aan. “De bedoeling is dat we in april klaar zijn.”

Jong en oud kan dan zelf op onderzoek uitgaan naar hoe het gebied is ontstaan. Bijvoorbeeld door stenen te bestuderen en te ontdekken wat hun herkomst is. De vijver krijgt een langwerpige kronkelige vorm om zo te laten zien hoe het smeltwater destijds heeft gelopen. In de vijver kunnen waterdieren worden gevangen en bestudeerd. 

“Alles wordt gerealiseerd op een open plek in het bos,” benadrukt Ingrid. “Er hoeven dus geen bomen te worden gekapt.”

Ook veel scholen komen langs bij het museum. Met behulp van opdrachten en speurtochten maken zij kennis met de geschiedenis van het natuurgebied. 

Maar iedereen is welkom in het museum en in het Bos van Daantje Das, een educatief speel- en leerbos. Voor de allerkleinsten is er Het Groote Kikkerpad en voor de wat oudere kinderen zijn er spannende natuuropdrachten, af te halen in het museum. 

Kijk voor meer informatie op www.museumholterberg.nl of kom langs in het museum aan de Holterbergweg 12 in Holten. 

Afbeelding
Duik in de wereld van het water tijdens Twentse Waterweken 6 uur geleden
Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 7 uur geleden
Een groot oranjefeest wordt het zaterdag 27 april tijdens Koningsdag in het Volkspark en de Evenementenweide. (Foto: droneaanhuis)
Rijssen en Holten kleuren oranje 12 uur geleden
Afbeelding
Principeverzoek windturbines 13 uur geleden
Afbeelding
Super die Super Super 14 uur geleden
Maak Koningsdag extra gezellig door te profiteren van 20 procent korting op de gehele collectie bij Unique Mode.
Kom extra genieten bij Unique Mode 24 apr, 17:39
 Het doel van deze middag is om onder het genot van een heerlijke lunch nieuwe buurtbewoners te ontmoeten.
Inloop met lunch voor inwoners Enter in De Bron 24 apr, 12:00
Pawel zorgde voor veel dreiging voorin en zorgde met zijn goal voor de ommekeer in de wedstrijd.
S.v. Rijssen zet indrukwekkende winstreeks voort tegen Avereest 23 apr, 19:54