Afbeelding

Creativiteit in dienst van Holten

Algemeen

HOLTEN - Heb je een leuk plan in je hoofd, maar weet je niet hoe dit te realiseren? Vraag Creatief Lab HLTN om hulp!

“Wie kan er voor reuring zorgen in het stationsgebouw?” Deze vraag stelde de gemeente een aantal jaren geleden in de krant. Linda Brandes had daar wel oren naar en ging met haar plan naar Rijssen. “Als moeder merkte ik op dat in Holten naast muzieklessen geen cultuureducatie aangeboden wordt. Met name voor jongeren ontbreekt de mogelijkheid om zich creatief te ontplooien.” Uiteraard wordt op scholen wel gestimuleerd om creatief bezig te zijn. “Maar dan is het meestal ‘moeten’ vanwege een cijfer. Dat kan averechts werken,” vindt ze. “Creativiteit ontstaat juist door vrijheid.”

Met HLTN wil ze Holtenaren stimuleren hun eigen creativiteit de vrije loop te laten. “Het maakt daarbij niet uit wat. HLTN moet de broedplaats worden die synergie tussen mensen en ideeën mogelijk maakt. Het doel is samen een creatiever Holten creëren.” Alhoewel het NS-station nog steeds in beeld is als een vestigingsplaats van het lab wil ze hier niet op gaan wachten. “Het is een mooie plek. Maar we moeten het niet op één locatie vastpinnen,” zegt Kristina Odenhamn, cultuurcoach bij ViaVie Welzijn. “Het plan is té mooi om hierop te wachten.” Daarom wordt nu vanuit het Kulturhus gewerkt.

Beiden merken in de samenleving dat er best veel creatieve ideeën zijn. Vooral ook onder jongeren. Alleen weten ze vaak niet waar ze terecht kunnen om van deze plannen realiteit te maken. Kristina: “We willen een centraal punt bieden waar men terecht kan.” Het zorgt ervoor dat mensen samen kunnen worden gebracht. “We kunnen dan bijvoorbeeld een kunstenaar, ontwerper of theatermaker zoeken die meehelpt om ideeën te realiseren,” legt Kristina uit. “Of helemaal een andersdenkende erbij,” vult Linda aan. “De bedoeling is het idee breder te bekijken in plaats van te zoeken naar de standaardoplossing.” Voorbeelden zijn het geven van creatieve sessies, opzetten van evenementen en workshops. “Zoals het programma mediawijsheid Make IT in HLTN, dat dit najaar van start gaat.” Uit samenwerking plannen werkelijkheid maken, daar zijn Holtenaren goed in. Kristina: “Kijk maar naar de triatlon, het WK touwtrekken en een initiatief als Buurtkracht.” Holtenaren die rondlopen met een creatief idee, maar niet weten hoe ze die kunnen realiseren: ga naar Creatief Lab HLTN. Kijk hiervoor op de site: hltn.nl of stuur een bericht naar: creatieflabhltn@gmail.com

!
Afbeelding
BlesSing in de H. Dionysius 22 uur geleden
Afbeelding
Pop-upwinkel Santa’s Snacks & More gisteren
Afbeelding
Kerstconcert van Twente Zangers in Parkgebouw 7 dec, 12:31
Afbeelding
Kom luisteren naar het kerstkoor van Amazing 7 dec, 08:54
Afbeelding
Ook in 2023 gaat TODA op pad voor Kerstbomenactie 6 dec, 20:07
Afbeelding
Kaarsenceremonie op de Canadese begraafplaats 6 dec, 18:04
Afbeelding
Dagbesteding houdt voor de eerste keer een kerstmarkt 6 dec, 15:09
Afbeelding
Adventsconcert van ‘Praise the Lord’ 6 dec, 13:42