Het eiervrouwtje staat op haar plek in het nieuw ingerichte plein Tusveld. De bedoeling is dat met behulp van beplanting de hitte tijdens zomerse dagen kan worden afgekoeld.
Het eiervrouwtje staat op haar plek in het nieuw ingerichte plein Tusveld. De bedoeling is dat met behulp van beplanting de hitte tijdens zomerse dagen kan worden afgekoeld. Foto: Peter Bulthuis

Nieuwe inrichting Tusveld tegen hitte

Duurzaamheid

RIJSSEN - Plein Tusveld tussen het gemeentehuis en de Schildkerk in Rijssen wordt opnieuw ingericht. Inmiddels zijn de plantenbakken al gerealiseerd en hebben Jan met de Panne en het eiervrouwtje er weer een plekje gekregen. De werkzaamheden duren nog tot begin april.

Door de hete en droge zomers groeien planten niet goed op het plein en verbrandt het gras. Met de nieuwe inrichting hoopt de gemeente dat dit tot het verleden gaat horen. Om hiervoor te zorgen, krijgen planten en bomen die beter tegen hitte kunnen er een plekje. Zoals jonge bomen, lage heesters en vaste planten. De Julianaboom blijft er wel staan. 

Meer groen tegen de hitte

Doordat het plein tussen gebouwen ligt, wordt het er tijdens zomerse dagen best heet. Door de plantenvakken langs de Rozengaarde groter te maken, passen er meer planten op het Tusveld. Lage plantenvakken zijn vervagen door hogere exemplaren. Dit moet ervoor zorgen dat het plein ook tijdens warme dagen koeler blijft. 

Oud-burgemeester Arco Hofland heeft bij zijn afscheid een kunstwerk cadeau gegeven aan de inwoners van Rijssen-Holten. Dit kunstwerk over democratie krijgt een plek op het Tusveld, dichtbij het gemeentehuis. Het is nog niet bekend wanneer dit wordt geplaatst. 

Stadsomroeper Rijssen Jan met de Panne
Foto: Peter Bulthuis

Jan met de Panne

Jan met de Panne (Albert Jan Nijland) was een van de laatste stadsomroepers van Rijssen. Met vier slagen op de koperen bekken maakte hij een boodschap van het gemeentebestuur bekend. 

Met drie slagen ging het om algemeen Rijssens nieuws. Jan met de Panne stopte in 1954. Zijn zoon Mans nam het over. Hij riep in 1964 voor de laatste keer het nieuws om.

eiervrouwtje, wekelijkse eiermarkt Rijssen
Foto: Peter Bulthuis

Eiervrouwtje herinnert aan de eiermarkt van weleer

Het eiervrouwtje herinnert aan de tijd dat er onder de Wilhelminaboom wekelijks een eiermarkt werd gehouden. Er werden ook kippen en konijnen te koop aangeboden. Naast de vee- en goederenmarkt werd op 1 april 1916 de eiermarkt in het leven geroepen. 

Volgens de gemeenteverslagen van Rijssen uit die periode bleek deze markt een schot in de roos te zijn. In één jaar werden er 23.181 kippen, 28.405 hanen, 11.620 ganzen en eenden, 470 konijnen en 1.340.000 eieren aangeboden. 

Na de Tweede Wereldoorlog kwam er een einde aan de eiermarkt.

Afbeelding
Juf Braaksel en de Magische ring 16 uur geleden
Afbeelding
Lintjesregen gemeente Rijssen-Holten 2024 21 uur geleden
Afbeelding
Laatste schooldag van CSG Reggesteyn FOTO's gisteren
Afbeelding
Voorjaarsschoonmaak gisteren
Afbeelding
De Nationale Molendag 26 apr, 08:17
Afbeelding
Duik in de wereld van het water tijdens Twentse Waterweken 25 apr, 19:42
Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 25 apr, 18:11
Een groot oranjefeest wordt het zaterdag 27 april tijdens Koningsdag in het Volkspark en de Evenementenweide. (Foto: droneaanhuis)
Rijssen en Holten kleuren oranje 25 apr, 13:41